Ο Pompeo έφτασε στην Οχρίδα, οι προσδοκίες από τις ΗΠA

Ο Pompeo έφτασε στην Οχρίδα, οι προσδοκίες από τις ΗΠA

Στην Οχρίδα έφθασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski και τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Σύμφωνα με το State Department ο Pompeo αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία Πρεσπών είναι ένα απίστευτο βήμα που κατέδειξε την ηγεσία και το πραγματικό θάρρος των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και αποτελεί μια πραγματική προσθήκη στη σταθερότητα και την ευημερία που επιτρέπει στα Σκόπια να προχωρήσουν την πορεία ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το αμερικανικό υπουργείο Eξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στα Δυτικά Βαλκάνια ως σημαντικό στρατηγικό μέρος της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης. Ο Πρόεδρος Pendarovski τόνισε ότι «η άφιξη του Pompeo στη Βόρεια Μακεδονία κάνει τη χώρα μας μέρος των ισχυρών κρατών στην περιοχή».

«Ο Pompeo δεν έρχεται στην περιοχή εξαιτίας προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, αλλά για να ευχαριστήσει τις χώρες που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ευρωατλαντική πορεία και έχουν αποδείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας με ευημερία», δήλωσε ο Pendarovski.

Ο πρώην επιφανής πολιτικός Imer Selmani τονίζει ότι ο Pompeo έρχεται να παραδώσει τρία μηνύματα. «Το σαφές μήνυμα με την επίσκεψη αυτή είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη έδαφος του ΝΑΤΟ, ένα ασφαλές μέρος μέσα στη μεγάλη ευρωατλαντική οικογένεια. Και το άλλο μήνυμα αφορά τις πολιτικές ελίτ, οι οποίες θα λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να πειραματιστούν με το κράτος», ανέφερε ο Selmani.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Οχρίδα, ο Pompeo θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski και τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev, με τον αναπληρωτή υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Bujar Osmani, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Nikola Dimitrov και Radmila Sekerinska αντίστοιχα. Μετά την Οχρίδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη./ibna