Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα
Παρουσίασε στην βουλή την νέα πολιτική της Ελλάδας

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό”, ισχυρίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εγκαινίασε την “ώρα του πρωθυπουργού” στην βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Όπως τόνισε, προτίθεται θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.Την ίδια ώρα στην Τουρκία βρίσκεται ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών πραγματοποιώντας σχετικές επαφές.  Για ακροδεξιές πολιτικές τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν, κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 20% όσων φτάνουν στην Ελλάδα είναι από την Συρία και σημείωσε ότι οι περισσότεροι που εισέρχονται έχουν “προφίλ οικονομικού μετανάστη”. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ελλιπή φύλαξη των συνόρων.  Ευθύνες καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα και για το κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας στην Λέσβο με τον πληθυσμό να έχει ξεπεράσει κατά πολύ την χωρητικότητα. Από τον Ιούλιο που φιλοξενούσε 5.000 αιτούντες άσυλο, έχει ξεπεράσει σήμερα τις 11.000 ενώ η αρχική χωρητικότητα είναι για 3.000.

“Δεν έκανε τίποτα 4 χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την μεταφορά 20.000 αιτούντων στην ενδοχώρα. Κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς οι οποίες αναμένεται να ενταθούν. Άλλωστε ακόμα και δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται στη Ν.Δ., έχουν διαμαρτυρηθεί με μια προσπάθεια “εξευμενισμού” να πραγματοποιείται στο παρασκήνιο. Προανήγγειλε ακόμα την αύξηση των παρατηρητηρίων στα χερσαία σύνορα και των περιπολιών του λιμενικού στην θάλασσα.

Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως “η Ελλάδα δεν θα είναι το καταφύγιο του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου”, τονίζοντας ότι θα αυξηθούν οι επιστροφές. Όπως είπε, όσοι δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες ενώ θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Ανέφερε ακόμα ότι  η κοινοτική οδηγία αλλά και οι εθνικές πολιτικές θα ενσωματωθούν σε έναν νόμο.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει επαρκή δείγματα αλληλεγγύης. Εντύπωση προκάλεσε ο παραλληλισμός του πρωθυπουργού των κανόνων που εισηγείται η κυβέρνηση με αυτούς που ίσχυαν στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.  “Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις”, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, “με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι”./ibna