Συσκέψεις επί συσκέψεων για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου

Συσκέψεις επί συσκέψεων για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου

Σχεδόν καθημερινές τείνουν να γίνουν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό -και όχι πλέον προσφυγικό- όπως μετονόμασε το πρόβλημα η κυβέρνηση.

Στην χθεσινή σύσκεψη λοιπόν μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και του Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Η μία απόφαση που ελήφθη ήταν ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό- προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που είχε κάνει παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ενημερώνει ο συμπαθής Γιώργος Κυρίτσης για τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον σχεδόν βίαιο αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την εντελώς βίαιη εκκένωση της Ειδομένης.

Η ουσία της χθεσινής σύσκεψης δεν είναι στην επικοινωνιακή διαχείριση της έξαρσης του προβλήματος, αλλά στην δεύτερη απόφαση που αφορά την άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών και του Τάκη Θοδωρικάκου προκειμένου να στηριχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειας που θα εμπλακούν στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τους 13 περιφερειάρχες είχε ζητήσει τη στήριξή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η χθεσινή σύσκεψη ήλθε σαν συνέχεια του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, την αυστηροποίηση των όρων παραμονής με  κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτηση τους απορρίπτεται, και την αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 48ωρο στη Μόρια έφθασαν ακόμη 800 πρόσφυγες για να προστεθούν στους περίπου 13.000 που στοιβάζονται σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν 5.600 στο τέλος Ιουνίου στη Μόρια, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που καταγράφηκαν συνολικά οι περισσότερες αφίξεις τα τελευταία τρια χρόνια, περί τα 10.500 άτομα. Συμπίπτει δε να είναι ο μήνας που προετοιμαζόταν η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Όσο δηλαδή οι υπηρεσίες συνεννοούνταν για την συνάντηση, ο Ερντογάν έστειλε μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα για να προετοιμάσει το κλίμα. Η τακτική κατευνασμού που ακολουθεί από την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκίνησε τον Τούρκο πρόεδρο.

Δυσαρέσκεια στη ΝΔ

Η κυβέρνηση όμως και ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τους δικούς τους δημάρχους και τους οπαδούς τους στις τοπικές  κοινωνίες που ήδη είναι υπ ατμόν.  Για παράδειγμα στις Σέρρες και στο Κιλκίς οι δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας ή και σε διαμερίσματα με το ζόρι συγκρατούν τις διαμαρτυρίες τους για τους πρόσφυγες που ήδη έχουν.

Οι δήμαρχοι που τυγχάνουν γαλάζιοι στην πλειονότητά τους προτιμούν να ακούν υπουργούς όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης που βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και να δώσουν το πολιτικό περίβλημα στην σκλήρυνση της κυβέρνησης, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αφού είναι λαθρομετανάστες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσα σε έξι μήνες θα επιστρέφονται στην Τουρκία που είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί…

“Εφόσον εισέρχονται παράνομα δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας” είπε ο Μάκης Βορίδης (πάλι καλά που δεν είπε ότι δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κοντά είναι).

Κάπως έτσι τα δύο στελέχη δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες στους τοπικούς πληθυσμούς και στους γαλάζιους δήμους. “Αν είναι όπως τα λένε οι υπουργοί τότε γιατί δεν τους διώχνουν”, είναι η εύλογη πλέον απορία των δεξιών ψηφοφόρων και δημάρχων.

Φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους όποιο κι αν είναι το μεταναστευτικό προφίλ τους και αυτό το ξέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Η κυβέρνηση για να είναι συνεπής με την δεξιά αντίληψη επικεντρώνει στην αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου και στην επιδείνωση των συνθηκών παραμονής και αφήνει απροετοίμαστες τις τοπικές κοινωνίες που στην πράξη θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Αν εκραγούν δεν θα φταίνε, αυτά τους λένε οι υπουργοί./ibna