Η Ποντγκόριτσα φιλοξενεί τις Ημέρες Διαλόγου

Η Ποντγκόριτσα φιλοξενεί τις Ημέρες Διαλόγου

Το Μαυροβούνιο αναγνωρίζεται ως υποστηρικτής της ειρήνης, της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής, της ανοχής και της περιφερειακής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας σε ένα μέρος του κόσμου που χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες διακρατικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Srđan Darmanović στη Διάσκεψη των Ημερών Διάλογου.

Η διήμερη επανένωση «Ημέρες του Διαλόγου: Ας μιλήσουμε για το μέλλον» άνοιξε σήμερα τις πόρτες της στην Ποντγκόριτσα, συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό συμμετέχοντες από διάφορους τομείς, με σκοπό να ξεκινήσει μια συζήτηση για την κοινωνική συνοχή στο Μαυροβούνιο και την περιοχή.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το πρόγραμμα του UNDP και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Darmanović επεσήμανε ότι τα target groups αυτού του προγράμματος – οι νέοι, οι γυναίκες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – συγκαταλέγονται στους πιο σημαντικούς παράγοντες της δημιουργίας μιας ώριμης και υπεύθυνης κοινωνίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την προώθηση του διαλόγου και της ανοχής.

“Το Μαυροβούνιο θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του ΟΗΕ στις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ειρήνης, της συνύπαρξης και της ανοχής στην περιοχή και παγκοσμίως”, επεσήμανε ο Darmanović.

Η Daniela Gasparikova, μόνιμος εκπρόσωπος του UNDP στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο για πρώτη φορά το 1998.

“Η πρόοδος είναι προφανής: το Μαυροβούνιο έχει επιτύχει τόσα πολλά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού, ισότητας και σεβασμού των διαφορών. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής. Από τότε που διορίσαμε μόνιμο εκπρόσωπο του UNDP, ταξίδευα σε ολόκληρη τη χώρα για να νιώσω τη ζωή στις τοπικές κοινότητες. Αυτό που είδα είναι ο πλούτος της πολυμορφίας και αυτό είναι το πλεονέκτημα του Μαυροβουνίου και ένα ισχυρό θεμέλιο για περαιτέρω πρόοδο”, κατέληξε η Gasparikova.

Οι συμμετέχοντες στο διήμερο διάλογο προέρχονται από διαφορετικούς τομείς. Ο διάλογος για το μέλλον παρέχει μια πλατφόρμα όπου συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες και δημιουργούν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Το περιφερειακό πρόγραμμα «Διάλογος για το Μέλλον» χρηματοδοτείται από τα Ταμεία του ΟΗΕ για την ειρηνευτική ανάπτυξη. Βασικός εταίρος στην υλοποίηση αυτού του έργου στο Μαυροβούνιο είναι το Υπουργείο Εξωτερικών./ibna