Κοινή επιστολή των Tusk, Sassoli, Juncker και Von der Leyen υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Κοινή επιστολή των Tusk, Sassoli, Juncker και Von der Leyen υπέρ της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Ο Jean-Claude Juncker, η νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, ζητούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να καταλήξουμε σε σαφή και ουσιαστική απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Το αν η ΕΕ αποφασίζει τώρα να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποτελεί δοκιμασία της δυνατότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει προς το μέλλον.

Ο κόσμος μας υπεισέρχεται γρήγορες αλλαγές. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρων και αποφασιστικότητας.

Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα υπάρξει πολλή σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα αποκτηθεί εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό. Παράλληλα, η συνεργασία της ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνει ώστε να συμβαδίζει με τη διεύρυνση, προς το αμοιβαίο συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης και των υποψήφιων χωρών.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες./ibna