Γραφείο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο: «Λύπη» για τη μη ανανέωση της ιδιότητας μέλους του ENQA από την Υπηρεσία Διαπίστευσης (KAA)

Γραφείο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο: «Λύπη» για τη μη ανανέωση της ιδιότητας μέλους του ENQA από την Υπηρεσία Διαπίστευσης (KAA)

Η Υπηρεσία της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο αντέδρασε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ENQA) απέκλεισε την Υπηρεσία Διαπίστευσης της χώρας.

Σε ένα δελτίο τύπου την Πέμπτη, το Γραφείο της ΕΕ λέει ότι λυπάται που ακούει ότι η Υπηρεσία Διαπίστευσης του Κοσσυφοπεδίου (KAA) απέτυχε στην προσπάθειά της να ανανεώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ENQA).

Η ιδιότητα του μέλους αυτού του οργανισμού δεν ήταν μόνο ένα σημαντικό επίτευγμα για τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και πολύ σημαντικό για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών του Κοσσυφοπεδίου και των ειδικευμένων νέων. Η διακοπή της ένταξης αποτελεί σοβαρή αναστάτωση και άμεση συνέπεια σοβαρών πολιτικών του παρελθόντος, όπως η κυβερνητική απόφαση του Σεπτεμβρίου 2017 να απορρίψει ολόκληρο το συμβούλιο του Οργανισμού χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογηθεί.

«Το ENQA παραθέτει τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφασή τους. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να παράσχει στον Οργανισμό και το διοικητικό συμβούλιο τους απαραίτητους πόρους», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της ΕΕ που ανατέθηκε στην επικεφαλής της Υπηρεσίας, Nataliya Apostolova.

«Η επικείμενη κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα όλα τα θέματα μαζί με την ΚΑΑ και να διασφαλίσει ότι σε διάστημα δύο ετών, όταν το Κοσσυφοπέδιο θα έχει και πάλι το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη, θα επανακτήσει με επιτυχία τη θέση του τόσο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ποιότητα στην ανώτερη εκπαίδευση. Το πιο σημαντικό, η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Ενθαρρύνουμε το συμβούλιο της ΚΑΑ να ανταποκριθεί στις συστάσεις του ENQA και να συνεχίσει τις προσπάθειές για τη διασφάλιση της ποιότητας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντοτε έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία»./ ibna