Στην καρδιά του αδειοδοτημένου «7» της κυπριακής ΑΟΖ το «Yavuz»

Στην καρδιά του αδειοδοτημένου «7» της κυπριακής ΑΟΖ το «Yavuz»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Κύπρος τη νέα πρόκληση

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μια άνευ προηγούμενου πρόκληση από την Τουρκία λαμβάνει χώρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το «Yavuz» το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην καρδιά του αδειοδοτημένου σε ΕΝΙ-TOTAL τεμαχίου «7».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση στα ύδατα της Κύπρου από τα τέλη του 2010 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο. Αν και όλα έδειχναν σήμερα πως τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο θα έκανε πράξη όσα έλεγαν Τούρκοι αξιωματούχοι εφόσον μόνο μισό ναυτικό μίλι απόσταση είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 12:00 τα δυο γεωτρύπανα της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου. Το «Yavuz» που αναχώρησε χθες από τη Μερσίνα όπου ήταν αγκυροβολημένο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο τον «Πορθητή».

Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz κατευθύνεται προς το σημείο όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τι λένε οι Τούρκοι

Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως “το γεωτρύπανό μας Yavuz είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Yavuz κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε”.

Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Yavuz να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία καταφεύγει στη νόμιμη οδό της λήψης μέτρων κατά της νέας τουρκικής πρόκλησης. Δεν έχουν γίνει γνωστά ποια μέτρα παίρνει η Λευκωσία αλλά πηγές λένε πως θα αποδώσουν όπως και την προηγούμενη φορά. Η συζήτηση πάντως των νέων τουρκικών κινήσεων έχουν μεγάλη ανταπόκριση στα κοινωνικά δίκτυα στην Κύπρο εφόσον είναι το πρώτο θέμα συζήτησης./ibna