Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Βουλγαρίας: Ο Siderov παραβίασε τους κανόνες σε talk show

Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Βουλγαρίας: Ο Siderov παραβίασε τους κανόνες σε talk show

Ο Volen Siderov, αρχηγός του υπερεθνικιστικού κόμματος Ataka και υποψήφιος δήμαρχος της Σόφιας, παραβίασε τον εκλογικό νόμο με τη συμπεριφορά του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) στις 2 Οκτωβρίου.

Ο Siderov θα τιμωρηθεί, ανακοίνωσε η CEC σε επίσημη απόφαση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, απαντώντας σε καταγγελία που υπέβαλε το Συμβούλιο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το νόμιμο ρυθμιστικό όργανο ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με επικεφαλής τη Sofia Vladimirova, καθώς και ένα πολιτικό κόμμα και τη ΒΝΤ.

Η συμπεριφορά του Siderov κυριάρχησε στην επικαιρότητα της Βουλγαρίας στις 2 Οκτωβρίου. Συμμετέχοντας στο talk show του BNT Referendum, ξεπέρασε κατά πολύ τον χρόνο ομιλίας του και προχώρησε σε απρέπειες απέναντι στους συμμετέχοντες από άλλα πολιτικά κόμματα και τον οικοδεσπότη του Show.

Το μικρόφωνο του Siderov είχε απενεργοποιηθεί μετά την υπέρβαση του χρόνου ομιλίας του. Δύο αξιωματικοί χωροφυλακής εμφανίστηκαν στο στούντιο, κοντά στον ηγέτη της Ataka, ο οποίος με βάση το νόμο απαλλάσσεται από την αστυνομική παρέμβαση λόγω της συνταγματικής ασυλίας του ως μέλους της Εθνοσυνέλευσης.

Η CEC δήλωσε ότι έλαβε καταγγελίες από τον επικεφαλής της CEM Vladimirva και από τον Angel Dzambazki, τον ευρωβουλευτή που είναι υποψήφιος για δήμάρχος Σόφιας άλλου εθνικιστικού κόμματος (VMRO), καθώς και μια καταγγελία από τη ΒΝΤ.

Επιπλέον, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Siderov χρησιμοποίησε άσεμνη γλώσσα εναντίον άλλων συμμετεχόντων στη συζήτηση και προς τον παρουσιαστή.

Επίσης διαπίστωσε ότι ο Siderov είχε επιτεθεί προφορικά στον Yulian Angelov από το VMRO, τον Dzhambazki και τον ηγέτη του VMRO Krassimir Karakachanov.

Ο Siderov χαρακτήρισε τον Dzhambazki ως «ομοφυλόφιλο» και «ηγέτη παρέλασης ομοφυλόφιλων», απευθύνθηκε στον παρουσιαστή με γλώσσα ιδιαίτερα ακατάλληλη και υποστήριξε ότι ο Karakachanov «είχε κλέψει ένα δισεκατομμύριο λέβα από τον βουλγαρικό λαό και τα έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφερόμενος στη συμφωνία εξαγοράς των F-16 από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, στην οποία ο Karakachanov είναι Υπουργός Άμυνας.

Με την άσεμνη συμπεριφορά του και τις επιθέσεις εναντίον των συμμετεχόντων στη συζήτηση, ο Siderov είχε παραβιάσει τον εκλογικό νόμο της Βουλγαρίας, ο οποίος απαιτεί από τους εκπροσώπους των κομμάτων, των συνασπισμών και των επιτροπών πρωτοβουλίας να μην «κακοποιούν» την ηθική, την τιμή και την καλή πίστη των υποψηφίων.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Siderov είχε παραβιάσει τους κανόνες για τέτοιες εκπομπές και αυτό, με την άρνησή του να εγκαταλείψει το στούντιο παρά τις αιτήσεις του παρουσιαστή να το πράξει λόγω της συμπεριφοράς του, εμπόδισε την αντικειμενική και δίκαιη κάλυψη των υποψηφίων.

Η ΒΝΤ ανακοίνωσε ότι για το υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας, αποκλείει τον Siderov από τις εκπομπές του. Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ataka δήλωσε ότι θα προβεί σε δικαστική δίωξη εναντίον της ΒΝΤ, υποστηρίζοντας την παραβίαση της σύμβασης για εκλογική κάλυψη της εκστρατείας του.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στo The Sofia Globe