Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στη Μεσόγειο και στο προσφυγικό

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στη Μεσόγειο και στο προσφυγικό

Η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους σχετικά με τι προσφυγικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων όπως ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ανέφερε πως «στο θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύ καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Εμείς έχουμε κοινοποιήσει  σε ολόκληρη την κοινή γνώμη και στη διεθνή κοινή γνώμη και στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου.»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ahaber υποστήριξε πως η Άγκυρα πραγματοποιεί  τις δραστηριότητες της  στη δική της  υφαλοκρηπίδα. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», ανέφερε. Ο Cavusoglu είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων , των δύο κοινοτήτων στο νησί».

«Όσο  δεν συμβαίνει  αυτό, εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Akar «Είμαστε αποφασισμένοι όπως το 1974»

Σε έντονους τόνους ήταν και η ομιλία  του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.  «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα μας η οποία περιλαμβάνει και την περιοχή της Κύπρου. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974 και τώρα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Εμείς στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας αλλά και τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο» δήλωσε ο Akar.

Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία προτείνει λύσεις βάσει διεθνούς δικαίου «από την άλλη τονίζουμε πως πρέπει να γίνει αυτό εδώ το άλλο εκεί. Αν δεν γίνουν αυτά τότε εμείς προχωράμε μόνοι μας. Έχουμε σχέδιο Β και σχέδιο Γ. Κι αυτό δεν είναι απειλή!» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Το Yavuz και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μέσα σε αυτό το κλίμα στην περιοχή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz», το οποίο βρισκόταν ανοιχτά της Καρπασίας και τις τελευταίες μέρες είχε μετακινηθεί στα απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια.

Celik «Δεν θέλουμε πολιτικές ρουσφετιού»

Στο ζήτημα του προσφυγικού η Τουρκία σκληραίνει της στάση της και κατηγορεί την Ε.Ε πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. «Οι Ευρωπαίοι για να αποφύγουν τις ευθύνες τους τώρα μιλούν για επιπλέον οικονομική βοήθεια. Αυτή είναι μια πολιτική ρουσφετιού. Η Τουρκία δεν είναι το προσφυγικό κέντρο κάποιων χωρών, δεν είναι αποθήκη ανθρώπων. Αν όμως κάποιοι νομίζουν πως η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσφυγικό κέντρο για να παραμείνουν μακριά οι πρόσφυγες ,τότε θα πρέπει να ξέρουν πως θα αντιδράσουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Η μη τήρηση των λόγων έχει γίνει μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Omer Celik./ibna