Στα χαρακώματα για την απεργία κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα

Στα χαρακώματα για την απεργία κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα

Πόλεμο κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνδικάτων προκάλεσε η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω Facebook κατά της χθεσινής 24ωρης απεργίας. “Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για “επαγγελματίες συνδικαλιστές” που “αντιδρούν στην διαφάνεια” με “πρακτικές περασμένων δεκαετιών”.

“Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας  λέγοντας πως η αντίδραση Μητσοτάκη είναι δείγμα ακραία συντηρητικής αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. “Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας”, σημείωσε και τόνισε: “Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί”.

“Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του, μας λέει ότι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας είναι οι απεργοί και όχι οι πολιτικές που ο ίδιος ασκεί και οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο”, τονίζει με ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ (το συνδικάτο του δημοσίου τομέα).

Όπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης “ευνουχίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και διευρύνει τη μερική απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα”. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων να θέτουν ζήτημα φερεγγυότητας και νόθευσης της ψήφου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΚΚΕ που μιλούν για επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων./ibna