«Παράταση ζωής» για τον Kozloduy NPP

«Παράταση ζωής» για τον Kozloduy NPP

Κατά μία δεκαετία, έως το 2029, παρατάθηκε η λειτουργία του δεύτερου αντιδραστήρα (Μονάδα 6), ισχύος 1.000 MW, του μοναδικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας Kozloduy έπειτα από την σχετική έγκριση που εξέδωσαν οι βουλγαρικές αρχές.

Η άδεια λειτουργίας του εν λόγω αντιδραστήρα θα έληγε το 2021, καθώς συνδέθηκε στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας το 1991.

Πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δοκιμών από την ρωσική εταιρεία Rosatom και την γαλλική εταιρεία EDF προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο δεύτερος αντιδραστήρας, καθώς πρόκειται για μία κατασκευή επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Kozloduy είναι σε θέση να λειτουργήσει για ακόμη 30 χρόνια, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Βουλγαρία, για την βουλγαρική οικονομία, καθώς ο ρόλος που διαδραματίζει ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Kozloduy στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντικός» επεσήμανε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, προσθέτοντας ότι «η ανανέωση της άδειας λειτουργίας έδειξε ότι ο πυρηνικός σταθμός Kozloduy λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας διεθνώς και μπορεί να συγκριθεί με τους ασφαλέστερους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο».

Ο πρώτος αντιδραστήρας (Μονάδα 5) του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Kozloduy πήρε την δική του «παράταση ζωής», έως το 2027, εξίσου για μία δεκαετία το 2017.

Οι δύο αυτές «παρατάσεις» ισοδυναμούν με μία επένδυση της τάξης των 149,3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kozloduy, σύμφωνα με την ίδια, καλύπτει το 34% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της χώρας και πρόκειται για μία κερδοφόρα επιχείρηση, τα έσοδα της οποίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2019 ισοδυναμούν με 270 εκατομμύρια levs.

Οι αντιδραστήρες 1 – 4, ισχύος 400 MW ο καθένας, οι οποίοι κρίθηκαν απαρχαιωμένοι, έπαψαν να λειτουργούν το 2002 και το 2006 κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών, οι οποίες είχαν θέσει το ζήτημα ως προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kozloduy γιόρτασε τα 45α «γενέθλια» του στις 4 Σεπτεμβρίου φέτος./ibna