Κοινή ανακοίνωση Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου για την κατάσταση με τη μετανάστευση στην ανατολική Μεσόγειο

Κοινή ανακοίνωση Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου για την κατάσταση με τη μετανάστευση στην ανατολική Μεσόγειο

Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα προβούν σε κοινή δήλωση σχετικά με τη σημασία της μεταναστευτικής κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο κατά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 7 και 8 Οκτωβρίου, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι τρεις χώρες είχαν τρεις στόχους:

Ο πρώτος ήταν να επαναλάβουμε ότι οι μεθοριακές χώρες κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού αντιμετωπίζουν επίσης τις προκλήσεις της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο δεύτερος ήταν να ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλάβουν δράση και να αντιμετωπίσουν τις επίμονα δυσανάλογες προκλήσεις του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες, αναφέρει η δήλωση.

Ο τρίτος ήταν να υπογραμμιστεί η ανάγκη θέσπισης ειδικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευθύνης, με δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκατάστασης πρώτης χώρας, με μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφής προς τρίτους και ευρύτερης υποστήριξης προς χώρες της ΕΕ που είναι άμεσα εμπλεκόμενες.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 διασφαλίζοντας αποτελεσματικές αποδόσεις, εξαλείφοντας τα εγκληματικά δίκτυα για τη διακίνηση μεταναστών στην ΕΕ και εμποδίζοντας την ανακατανομή των ροών και την εμφάνιση νέων διαδρομών παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων συνόρων.

Από την άποψη αυτή, οι τρεις χώρες καλούν την ΕΕ και τα άλλα κράτη μέλη να εξετάσουν θετικά τη δυνατότητα παροχής πρόσθετων οικονομικών πόρων σε χώρες της ευρύτερης οδού της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Σόφια, η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν επίσης πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2026, αναφέρει η δήλωση./ibna