Ρουμανία: Το Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα την ατζέντα της πρότασης μομφής

Ρουμανία: Το Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα την ατζέντα της πρότασης μομφής

Ο Γ.Γ. του  PSD υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο

Ο Πρόεδρος του  PNL προτιμά την Τετάρτη

Τα Προεδρεία των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου αποφάσισαν το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης από την οποία απουσίαζε η αντιπολίτευση, ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε το PNL και υποστηρίζεται από τα κόμματα USR, UDMR, PMP, Pro România και ALDE να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 11.00. Η ανάγνωση της πρότασης μομφής θα γίνει στις 15.00 σήμερα, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Florin Iordache. Η πρόταση μομφής συγκέντρωσε 237 υπογραφές, ενώ για να υποχρεωθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση απαιτούνται 233 ψήφοι.

Ο Γ.Γ. του PSD, Mihai Fifor, ανακοίνωσε ήδη από χθες το βράδυ ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί το Σάββατο. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Ludovic Orban, αντέτεινε ότι είναι ένα “τερτίπι” με το οποίο η κυβέρνηση Dăncilă ευελπιστεί να μείνει στη θέση της.

Χθες το βράδυ, η κοινή συνεδρίαση των δυο προεδρείων ανεστάλη ελλείψει απαρτίας και ο Πρόεδρος της Βουλής Marcel Ciolacu (PSD) ανακοίνωσε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το γεγονός ότι τα Προεδρεία του Κοινοβουλίου συνεκλήθησαν το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής και ότι σχεδιαζόταν να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 19.00.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το PSD ότι παραπέμπει εσκεμμένα την ψηφοφορία σε μη εργάσιμη ημέρα, το Σάββατο. “Σκοπεύουν, τη νύχτα, όπως οι κλέφτες, να επιβάλουν την ανάγνωση της πρότασης και την ψηφοφορία σε μη εργάσιμη ημέρα”, τόνισε η Αντιπρόεδρος του PNL Raluca Turcan. H Turcan ζήτησε το πλήρες κείμενο της πρότασης μομφής (textul integral al moțiunii de cenzură) να αναγνωστεί αυτήν την εβδομάδα, στην Ολομέλεια, και η ψηφοφορία να διεξαχθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι γίνεται προσπάθεια η ψηφοφορία να γίνει σε μη εργάσιμη ημέρα, ο Ciolacu τόνισε ότι “οι μέρες είναι Συνταγματικές, όχι εργάσιμες και μη εργάσιμες”. Αντέτεινε δε, ότι το PNL ενώ είχε στη διάθεσή του όλη τη μέρα, προτίμησε να καταθέσει την πρόταση “κατά το βραδάκι”.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του  PNL υπογράμμισε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες η πρόταση να μην περάσει από το Κοινοβούλιο, ακόμα και αν η ψηφοφορία διεξαχθεί το Σάββατο. Εμείς είμαστε όλοι παρόντες και θα ψηφίσουμε φανερά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε μόνον εμείς, είναι άλλες πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες που πρέπει και εκείνες να κινητοποιηθούν τη συγκεκριμένη μέρα, πρόσθεσε ο Orban./ibna