Ο Dan Nica, ευρωβουλευτής του  PSD και πρώην Υπουργός, ο νέος υποψήφιος Επίτροπος εκ μέρους της Ρουμανίας

Ο Dan Nica, ευρωβουλευτής του  PSD και πρώην Υπουργός, ο νέος υποψήφιος Επίτροπος εκ μέρους της Ρουμανίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τον Dan Nica (φώτο), Ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργό Τηλεπικοινωνιών, για το αξίωμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Ταυτόχρονα, πρότεινε ως εναλλακτική επιλογή την ΥΦΥΠΕΞ  Gabriela Ciot.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος  PNL Ludovic Orban  δήλωσε ότι ο Dan Nica δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει δεκτός ως Επίτροπος Μεταφορών, διότι θα πρέπει κανείς να είναι “καθαρός σαν το δάκρυ” και να έχει μια ελάχιστη σχέση με τον τομέα. Εξέφρασε επίσης, την εκτίμηση ότι η Ρουμανία κινδυνεύει να χάσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ, ο Orban επισήμανε ότι όταν προτάθηκε την πρώτη φορά ο Dan Nica μαζί με τη Rovana Plumb, εστάλη στην Π/Θ το μήνυμα ότι ο κ. Nica δεν πληροί τα κριτήρια ακεραιότητας.

Η Dăncilă δήλωσε χθες, ότι ο Nica παραμένει η πρόταση της κυβέρνησης για το αξίωμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου και ότι αν ζητηθεί, το PSD διαθέτει ως εφεδρική πρόταση, μια γυναικεία υποψηφιότητα, της Gabriela Ciot.

Η πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα συνομιλήσει σχετικά με τον Πρόεδρο  Klaus Iohannis και ότι οι προτάσεις θα σταλούν στις Βρυξέλλες, ως τα τέλη της εβδομάδος.

Ο Nica δήλωσε χθες, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ποινικής φύσης και θα εξηγήσει στην Επιτροπή JURI τις υποθέσεις στις οποίες αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά. Διευκρίνισε δε, ότι όλα τα γεγονότα έχουν παραγραφεί ήδη από το 2012./ibna