Αναστασιάδης: Οι όροι αναφοράς συμφωνήθηκαν ήδη από τις 9 Αυγούστου

Αναστασιάδης: Οι όροι αναφοράς συμφωνήθηκαν ήδη από τις 9 Αυγούστου

Προσπαθεί να κρατήσει ένα κλίμα καλής και φιλικής σχέσης με τον Μουσταφά Ακιντζί

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι όροι αναφοράς έχουν συμφωνηθεί ήδη από τις 9 Αυγούστου δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι προσπαθεί να κρατήσει ένα κλίμα καλής και φιλικής σχέσης με τον Μουσταφά Ακιντζί και πως στον ΓΓ του ΟΗΕ μετέφερε την αποφασιστικότητά του για λύση λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμόνες.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη και το ότι «επιδίδεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών» και τι μπορούμε να αναμένουμε στη βάση αυτού του δεδομένου. Απάντησε ότι «μέχρι σήμερα, θα έχετε παρακολουθήσει ότι ουδέποτε έχω εμπλακεί σε ένα κατηγορητήριο εναντίον του κ. Ακιντζί για σωρεία υπαναχωρήσεων που μέχρι σήμερα καταγράφονται, προσπαθώντας να κρατήσω ένα κλίμα καλής και φιλικής σχέσης».

Αυτό που θέλει να ξεκαθαρίσει είναι ένα, σημείωσε λέγοντας ότι έκανε σαφέστατη για άλλη μια φορά στον ΓΓ, «την πρόθεση, την αποφασιστικότητα, την πολιτική βούληση, την αμετάκλητη, να εργαστώ όπως εργάστηκα και μέχρι το Κραν Μοντανά, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να είναι πριν και πάνω από όλα λειτουργική για να μπορεί να είναι βιώσιμη, με τη δημιουργία ενός κράτους που να είναι απαλλαγμένο από εξαρτήσεις ή από κηδεμόνες».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους όρους αναφοράς και πότε θα έρθει η κα. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι όροι είχαν συμφωνηθεί με τον Τ/κ ηγέτη στη συνάντηση που είχαν στις 9 Αυγούστου. «Επιβεβαιώθηκαν κατά την πρώτη μέρα άφιξης της κα. Λουτ, την οποίαν είχαμε ενημερώσει για τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει και η οποία ετοίμασε μια σύντομη κατά τη δική μας επιθυμία δήλωση. Πέραν τούτου, αν κάποιοι υπαναχωρούν, αν κάποιοι θέλουν να τεθούν προαποφασισμένες θέσεις, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να συμβαδίσω»./ibna