Μητσοτάκης, Ντράγκι θα συζητήσουν την πιθανή ένταξη της Ελλάδας στην QE

Μητσοτάκης, Ντράγκι θα συζητήσουν την πιθανή ένταξη της Ελλάδας στην QE

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, στην Αθήνα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης της Ελλάδας σε έναν αναμενόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Παρόλο που η Αθήνα είναι πολύ χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, η απαιτήσεις για να συμπεριληφθεί στην QE θα μπορούσε να αγνοηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της επιτήρησης μετά τη διάσωση. Πιστεύεται ότι η έγκαιρη ένταξη στο καθεστώς αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να καταστεί δυνατή εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων και πληρεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Μιλώντας στη Δευτέρα, ο Draghi, τον οποίο σύντομα θα διαδεχθεί την ηγεσία της ΕΚΤ η διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Christine Lagarde, τόνισε την ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης με τη βοήθεια κατάλληλων πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρότρυνε δε τον διάδοχό του να συνεχίσει τις πολιτικές που υιοθέτησε στο πλαίσιο της θητείας του για να στηρίξει την Ευρωζώνη και να τονώσει την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων και της QE.

Ο Draghi επαίνεσε την προσπάθεια χωρών όπως η Ελλάδα, οι κυβερνήσεις των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικές θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη συλλογική προσπάθεια ολοκλήρωσης του σχεδίου της Ευρωζώνης μέσω της σύστασης τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση διέψευσε τους επικριτές. Πολλές χώρες, ειδικά η Ελλάδα, είχαν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέρος της νομισματικής ένωσης, ανέφερε, και σημείωσε ότι το ευρώ κρατιέται σε μεγάλη εκτίμηση ως νόμισμα.

Ο Mario Draghi τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το βράδυ της Δευτέρας για το ρόλο του στη διάσωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και του κοινού νομίσματος και για τις ενέργειές του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη./ibna