Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την υποψηφιότητα της Mariya Gabriel για την Κομισιόν

Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την υποψηφιότητα της Mariya Gabriel για την Κομισιόν

Οι Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα τον διορισμό της Mariya Gabriel της Βουλγαρίας για το χαρτοφυλάκιο της καινοτομίας και της νεολαίας στην προσεχή Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula von der Leyen, σύμφωνα με την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η ομάδα του ΕΛΚ ανέφερε αυτό σε ένα tweet την 1η Οκτωβρίου, την ημέρα που η Gabriel εμφανίστηκε σε ακρόαση σε κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών.

Από το 2017, η Gabriel κατείχε το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Juncker. Ήταν η επικεφαλής υποψήφιος της GERB στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου του 2019 στη Βουλγαρία, αλλά απέρριψε την έδρα της υπέρ της παραμονής στην Επιτροπή.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της κατά την ακρόασή της στις 30 Σεπτεμβρίου, η Gabriel υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού και των συνεργειών μεταξύ των προγραμμάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων, την αειφόρο ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για τους νέους.

Σημειώνεται πως οι δύο επιτροπές επέκριναν την έλλειψη αναφοράς στον πολιτισμό και την έρευνα στο όνομα του χαρτοφυλακίου της Επιτρόπου.

Τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού για το προσεχές ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του προγράμματος Erasmus +, καλώντας την ορισθέντα Επίτροπο να υποστηρίξει την τριπλασιασμό του προϋπολογισμού. Επίσης, ήθελαν να μάθουν πώς μπορεί να είναι χρήσιμη η ψηφιοποίηση για την ευρωπαϊκή κληρονομιά, καθώς και πώς να προστατεύει καλύτερα και να εγγυάται την πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση για όλες τις πολιτιστικές και γλωσσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Άλλες ερωτήσεις αφορούσαν στην ανάγκη προώθησης οπτικοακουστικών μέσων από πολιτιστική σκοπιά.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στo The Sofia Globe