Μαυροβούνιος Υπ. Άμυνας: Σημαντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Μαυροβουνίου

Μαυροβούνιος Υπ. Άμυνας: Σημαντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Μαυροβουνίου

Ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου Predrag Bošković πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.

Ο Bošković δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεχή στήριξη προς το Μαυροβούνιο. Τόνισε την ετοιμότητα για συνέχιση της εντατικής συνεργασίας και να εξετάσει νέα διμερή σχέδια, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την πολύ ανεπτυγμένη στρατιωτική βιομηχανία της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

«Ο Υπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων είναι εθνική επιταγή και ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογο για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Επιπλέον, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα επερχόμενα σχέδια, με τη μορφή στήριξης της τουρκικής πλευράς, τα οποία αναφέρονται στην εκπαίδευση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου στα εκπαιδευτικά κέντρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας καθώς και στην αγορά εξοπλισμού τουρκικής παραγωγής για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου.

Συναφώς, οι δύο αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία για τη στρατιωτικό-οικονομική συνεργασία, το πρωτόκολλο εφαρμογής όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και το πρωτόκολλο της επιχορήγησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Μαυροβουνίου και του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Akar εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθιερωμένη διμερή συνεργασία μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου στο συλλογικό σύστημα ασφαλείας. Τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των εθνικών δυνατοτήτων με εντατικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, έχοντας κατά νου ότι ένας σπουδαστής από το Μαυροβούνιο στάλθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία στην Άγκυρα./ibna