Ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Μια τρύπα στο νερό 

Ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Μια τρύπα στο νερό 

Του Παύλου Λειβαδίτη 

Με επικοινωνιακούς όρους επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να διασώσει το πολυήμερο ταξείδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. 

Αν και η συγκυρία είναι από ευνοϊκή έως ιδανική για την ελληνική οικονομία, που έχει πράγματι τις προϋποθέσεις να αποτελέσει εξαίρεση στην διεθνή ύφεση, οι επενδύσεις που επιθυμεί ο πρωθυπουργός δεν έρχονται. Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχε ανακοινώσει μερικά μεγάλα ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικότητας τον Σεπτέμβριο του 2013 που είχαν μαζευτεί για να τον ακούσουν στην έδρα τότε της JP Morgan. Τώρα το ποιοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις του πρωθυπουργού, στην Goldman Sachs και στο Blumberg παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Άνθρωποι της αγοράς έλεγαν ότι πέρα από το γενικό οικονομικό κλίμα και τη μείωση της φορολογίας που πρόβαλε ο πρωθυπουργός και ακούστηκαν θετικά, δεν είχε γίνει η σχετική προεργασία ώστε να παρουσιαστούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά “projects” που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια σε συνεργασίες είτε με Έλληνες επιχειρηματίες είτε με το κράτος. 

Το ερώτημα επιτείνεται για τους υπουργούς, ούτε ο ακριβής αριθμός τους δεν ανακοινώθηκε,  που τις ίδιες ημέρες με τον πρωθυπουργό έκαναν βόλτες και ψώνια στη Νέα Υόρκη. Μόνο η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και μίλησε στους δημοσιογράφους για τον σκοπό του ταξιδιού της που ήταν “να προωθήσει την εξωστρέφεια της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, τις συνεργασίες πανεπιστημίων και τις ανταλλαγές φοιτητών” και είχε ραντεβού με την Αμερικανίδα ομόλογό της. Για τους Τάκη Θεοδωρακάκο, Λίνα Μενδώνη, Άδωνη Γεωργιάδη έμεινε η απορία ποιο ήταν το αντικείμενο του ταξιδιού τους. 

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που είδε επισήμως τον Χακίμ Θάτσι, προκαλώντας φυσικά δυσαρέσκεια στους Σέρβους, κι ας αναγκάστηκε ο να πει στον Αλεξάντερ Βούσιτς ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Είναι σε κάθε περίπτωση αναβάθμιση του Χακίμ Θάτσι και μετατόπιση του άξονα της εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Είναι δε, μία ενέργεια που δεν εξηγήθηκε από τους υπευθύνους του Μαξίμου ή του υπουργείου Εξωτερικών. 

Φιάσκο ήταν ο χειρισμός της ακυρωθείσας συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν επιδιώξει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καίτοι εκκρεμεί η μείζονος σημασίας, ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, επεδίωξε 15λεπτο για τις φωτογραφίες με τον ζεύγος Τραμπ και όχι συνάντηση. Οι ανακοινώσεις ότι η συμφωνία για την βάση της Σούδας θα ανανεωθεί για τρία ή πέντε χρόνια, όπως έχει προετοιμάσει ο Τζέφρυ Πάιατ, θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και χωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει εξασφαλίσει ότι θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Η ερώτηση για το ποια οφέλη έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την συμφωνία προκάλεσε αμηχανία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο καλό κλίμα με τον Ερντογάν κάτι που είναι φυσικό αφού δεν έβαλε καθόλου τα ελληνοτουρκικά, και την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στους τρεις μήνες της διακυβέρνησής του ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει ακόμη και να θέσει θέμα κυρώσεων για την παραβατικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έκανε τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας. Ήταν για να μην χαλάσει το καλό κλίμα έλεγαν μετά παράγοντες του Μαξίμου. 

Σε όλη την επίσκεψη τον πρώτο λόγο στις κινήσεις του πρωθυπουργού, όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα, είχε η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και συμπληρωματικά ο σύμβουλος του Δημήτρης Μητρόπουλος. Καίτοι σύμβουλος στρατηγικής επί ευρωπαϊκών θεμάτων ο κ. Μητρόπουλος ήταν πανταχού παρόν στη Νέα Υόρκη και συνόδευσε τον πρωθυπουργό ακόμη και στην συνάντηση με τον Ερντογάν. Αν και υποτίθεται ότι το κύριο αντικείμενο του ταξιδιού ήταν η οικονομία και οι επενδύσεις στην αποστολή δεν ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε έλθει δεν εμφανίστηκε με τον πρωθυπουργό. Αν και αρμόδιος για τα της Ανάπτυξης, εκτός από το να κάνει βόλτες στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε στην ελληνική ομογένεια της Αστόριας για να τους μιλά για την αξία της ελληνικής γλώσσας, κάτι που εκθείασε ο πρωθυπουργός. Την δική της βόλτα στην ομογένεια έκανε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, που όμως δεν της βγήκε το δικό της πεντάλεπτο με την Μελάνια Τραμπ. Οι κακές γλώσσες της ΝΔ λένε ότι σκοπός ήταν περισσότερο να συμμετάσχει η Μαρέβα παρά τα υπόλοιπα. 

Εν κατακλείδι το μόνο ίσως αποτέλεσμα, αν υπάρξει θα είναι ορισμένες επενδύσεις που είχαν ωριμάσει γιατί είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά μία τρύπα στο νερό./ibna