«Κόντρες» στο ελληνικό κοινοβούλιο με αφορμή τις συμβάσεις για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

«Κόντρες» στο ελληνικό κοινοβούλιο με αφορμή τις συμβάσεις για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

​Σε ανεβασμένους τόνους διεξάγεται στην ελληνική Βουλή η συζήτηση για τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης.

Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ‘παρών’ και το ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να τις καταψηφίζουν.

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να την μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας. Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής. Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωρά με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή την συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος» ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των τεσσάρων συμβάσεων.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι «φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, που υπέγραψε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του ίδιου, του τότε Πρωθυπουργού και ομιλητή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα! Είναι κάτι για να το θυμόμαστε. Η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο. Πάντοτε υπάρχουν εκπλήξεις, έτσι ώστε στη ζωή μας να προχωράμε μπροστά χωρίς να πλήττουμε».

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν αυστηρά οι διεθνείς προδιαγραφές σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους και τόνισε ότι «αυτές οι συμβάσεις είναι επωφελείς εθνικά, επωφελείς οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη για την χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον»./ibna