Στο συνέδριο του Εconomist στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Στο συνέδριο του Εconomist στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την Ε.Ε. η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία

Την σημασία να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία υπογράμμισε από τα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην ημερίδα του economist ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε “μείζον ζήτημα αξιοπιστίας” για την ΕΕ να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου.

Από το βήμα της ημερίδας “Western Balkan Summit- Reinforcing the momentum for European Intergration”  όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Zoran Zaev και ο Martin Schoultz, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως κρίσιμη καμπή για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις. “Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, αλλά παραμένουν και άλλα”, τόνισε.

Κάνοντας αναδρομή στις συναντήσεις και στα πολυμερή σχήματα που είχε πραγματοποιήσει ως πρωθυπουργός από το 2017, σημείωσε πως “δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων”. Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια

Μάλιστα αναφερόμενος στην επιτυχία της επίτευξης της Συμφωνίας θυμήθηκε τα λόγια του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, του Αλέξη Ζορμπά που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πόλη των Σκοπίων:  “Η ελευθερία χρειάζεται και λίγη τρέλα, για να μπορέσεις τελικά να κόψεις το σχοινί που σε δένει”, είπε και πρόσθεσε: “Δεν ξέρω αν εγώ και ο Zoran είχαμε αρκετή τρέλα για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα της συμφωνίας, πάντως σίγουρα δεν δεχόμαστε ότι ο σεβασμός μας στην ιστορία, σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν δεμένες στο παρελθόν, φυλακισμένες στο παρελθόν”.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Συμφωνία αφενός μεν συμβολίζει τη νίκη της διπλωματίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού της αδράνειας και της εθνικής περιχαράκωσης, αφετέρου δε επιβεβαιώνει “το ίδιο το διακύβευμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι η εξασφάλιση και εξάπλωση της ειρήνης και της ευημερίας, ενώ αναδεικνύει και την αξία που έχει να τολμάμε να λαμβάνουμε γενναίες προοδευτικές αποφάσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος”.

Σημείωσε δε ότι  η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ  των δυο κρατών. “Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την δυναμική για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία δημιούργησε, μεταξύ δύο γειτονικών κρατών”, είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την άμυνα. Χθες μάλιστα υπεγράφη η συμφωνία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα. Σημείωσε, δε, την ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία αυτή και στον τομέα του περιβάλλοντος./ibna