Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση

Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προωθεί  η Ελληνική κυβέρνηση

Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού είναι μέσα στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι θα το επιδιώξει ο πρωθυπουργός και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Εξήγησε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός η συμμετοχή στην Σέγκεν σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτά είναι ο δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία σε σχέση με το βάρος συνολικά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Πρόσθεσε ακόμη ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τις κυβέρνησεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία καλύτερη κατανομή.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες συντονισμένες δράσεις και λύσεις για ένα πρόβλημα που έχει αλλάξει μορφή από προσφυγικό σε μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο  κ.  Πέτσας ανέφερε ότι από το το 2016 η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στον βαθμό που θα έπρεπε και από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους διακινητές και εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα περιθώρια που αφήνει η κοινή δήλωση.

Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Πέτσας είπε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής. Εξήγησε ότι δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μπει παράνομα στην χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τους πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας.

Πάντα στο ίδιο θέμα ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει λίστα με τις ασφαλείς χώρες αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων. Η κατάρτιση της λίστας σχετίζεται με την αποτροπή των διακινητών. Άλλες χώρες της ΕΕ το έχουν πράξει, σύντομα η κυβέρνηση θα διαμορφώσει την δική της λίστα, αφού άλλωστε αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επανέλαβε πάντως ότι το προσφυγικό έχει μεταλλαχθεί σε μεταναστευτικό πρόβλημα. “Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτή είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να σε πάει μακριά. Θέλουμε την κατανόηση των εταίρων στην ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου προβλήματος”.

Περιμένουμε απτές ενέργειες από την Τουρκία

Μένοντας στο θέμα της Τουρκίας, μετά και την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “εμείς περιμένουμε να δούμε απτές ενέργειες σε δύο πεδία: περιμένουμε οι ροές να μειωθούν. Είχαμε αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, μετά την συνάντηση της Νέας Υόρκης,  φαίνεται μία κάμψη, η οποία ελπίζουμε να παγιωθεί”.

Στο δεύτερο πεδίο, πρόσθεσε, πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και ΑΟΖ της Κύπρου όπως και οι παρεμβάσεις στη συζήτηση των δύο κοινοτήτων, (όπως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια), έτσι ώστε αυτές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Συναντήσεις πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Διευκρίνισε ότι δεν θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το βασικό θέμα των συναντήσεων είναι η ψήφος των ομογενών στο οποίο όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ψηφιστεί όχι μόνο από τους 200 βουλευτές που απαιτείται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά και από τους 300. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναίνεση. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην δική του “προσβλητική και αντισυνταγματική πρόταση, θα υπάρξει συμφωνία με τα άλλα κόμματα”. Ο κ. Πέτσας εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγκαταλείψει την δική του θέση και να συμβάλλει στην συνεννόηση για το θέμα. “Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι υποχρέωση του κράτους και συνταγματική επιταγή να εξασφαλίσει την ψήφο όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητηθεί και το μεταναστευτικό, επίσης σε αναζήτηση κοινής γραμμής.

Συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Poul Thompsen (ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπερέβαλε με το πρωτογενές πλεόνασμα), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Thompsen, αν θέλουν μπορούν να τις σχολιάσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Χαρίτσης. Ωστόσο αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης μας ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης μέσω της πραγματοποίησης των εξοντωτικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων”.

Ενιαία αντιμετώπιση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Απαντώντας πάλι σε σχετική ερώτηση, αναφορικά και με το ραντεβού Μητσοτάκη-Zaev στη Νέα Υόρκη,  ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόσθεσε ότι είναι πρέπει να εξεταστεί με ποιο ρυθμό θα συνεχίσουν όλες οι χώρες. Η θέση που επικρατεί στην ΕΕ είναι να προχωρήσουν μαζί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτό το θέμα θα απασχολήσει και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Όσο για τις επισκέψεις των πρωθυπουργών ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “Είναι νωρίς ακόμη για ανταλλαγή επισκέψεων”, σημείωσε πάντως ότι “από όσο ξέρω ο κ. Zaev επισκέπτεται συχνά την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική”.

Για την “πρώτη επίσημη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Κοσσόβου, Hashim Thaci στη Νέα Υόρκη και εάν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει το αίτημα για αναγνώριση (όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας), ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι  “η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις. Οι δύο χώρες Κόσσοβο και Σερβία πρώτα θα πρέπει να βρουν μία κοινή συνισταμένη και να διαμορφώσουν εκείνες πρώτα κοινή θέση, και μετά θα προχωρήσουν τα θέματα”.

Pompeo και Moscovici στην Αθήνα

Για την επίσκεψη Moscovici στο τέλος της εβδομάδας ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι “είναι η τελευταία του επίσκεψη ως επίτροπος. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους εταίρους για την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να καλυφθούν και οι μεταρρυθμίσεις που δεν είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι οφέλη θα αποκομίσει η χώρα μας από την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ζήτησε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 5-6 Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι θέμα ημερών να προχωρήσουμε στην συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο./ibna