Επιλογή της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης η επίτευξη υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, λέει ο P. Thomsen

Επιλογή της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης η επίτευξη υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, λέει ο P. Thomsen

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Poul Thomsen, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια είχαν ως στόχο να πείσουν τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρων που περιγράφονται στο πλέον ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Μιλώντας στο London School of Economics, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης στο ΔΝΤ δήλωσε ότι πολλά λάθη έχουν γίνει τόσο από την κυβέρνηση της Αθήνας όσο και από τους πιστωτές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης να εκτροχιαστεί.

Ο Thomsen περιέγραψε επίσης λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ, όπως η αρχική προσδοκία ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επανέλθει στα επίπεδα πριν από την κρίση σε οκτώ χρόνια, κάτι που δεν συνέβη όταν η κρίση επιδεινώθηκε. Σήμερα, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος κατά 22% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο Thomsen υποστήριξε ότι το Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον απαιτούσε μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν πρόθυμη να υπερβεί τους στόχους προκειμένου να εντυπωσιάσει τους πιστωτές και να δείξει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα φορολογικά ζητήματα, αποφεύγοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων και τη φορολογία

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος μεγαλύτερης λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι απεικονίζεται ως υπερασπιστής αυστηρότερων πολιτικών.

Στο τέλος των δια ζώσης συναντήσεων με Έλληνες αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ προέτρεψε την Αθήνα να συμφωνήσει σε χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Φέτος, η Αθήνα αναμένεται να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ταμείο. Ωστόσο, για το 2020, συνιστά να συμφωνηθεί ένας σχεδιασμός μείωσης των πλεονασμάτων, “δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική χαλάρωση, κρίσιμες ανεκπλήρωτες κοινωνικές δαπάνες και επενδυτικές ανάγκες και ότι θα καταβληθούν οι δαπάνες που θα δημιουργούσαν συνέργειες με εντατικές μεταρρυθμίσεις”.

Επιπλέον, το ΔΝΤ επεσήμανε την ανάγκη να διορθωθεί ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος είναι “κινητήριος μοχλός ανάπτυξης”, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει θέμα προτεραιότητας προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποφύγει μελλοντικά σοκ./ibna