Συνάντηση Τσίπρα- Zaev στα Σκόπια

Συνάντηση Τσίπρα- Zaev στα Σκόπια

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα του περιοδικού Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία κύλησε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα,  βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία οι κ.κ. Τσίπρας και Zaev εκτίμησαν από κοινού ότι αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στα Βαλκάνια και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη συνάντησή τους, οι к.к. Τσίπρας και Zaev τόνισαν ότι «αποδείξαμε πως στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και να υπερβούμε την εσωστρέφεια με όραμα για το μέλλον», ενώ έστειλαν μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να πράξει το ίδιο και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Alsat” χαρακτήρισε ως εγκληματικό γεγονός το ότι δεν υπήρξε λύση του ζητήματος της ονομασίας για πάρα πολλά χρόνια.

«Έγκλημα ήταν ότι δεν μπορέσαμε από την αρχή να βρούμε έναν συμβιβασμό, μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά. Είμαστε δυο χώρες γειτονικές, δεν έχουμε πράγματα να χωρίσουμε, έχουμε πολλά που μας ενώνουν. Έγκλημα, λοιπόν, θα ήτανε αν μας δινόταν η ευκαιρία μετά από 25 χρόνια, και εγώ μαζί με τον Ζόραν (σ.σ.Zoran Zaev, πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας) αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια. Αυτό θα ήταν έγκλημα. Και θα ήταν έγκλημα διότι θα βυθίζαμε τη Βόρεια Μακεδονία, τη γειτονική σε εμάς χώρα, στην πολιτική αστάθεια, πράγμα το οποίο θα πυροδοτούσε εξελίξεις αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που όλοι γνωρίζουμε πόσο εύθραυστη περιοχή είναι» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

«Μπορεί κάποιος τρίτος να το βλέπει εύκολο, διότι πολλοί λένε “μα εντάξει δεν κάνατε και πολύ μεγάλα βήματα, διότι ένα όνομα είχατε να βρείτε”, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από το όνομα υπήρχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν. Ζητήματα που είχαν να κάνουν με την πολιτισμική κληρονομιά, που είχαν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις – μια σειρά από δυσκολίες που έπρεπε να λυθούν» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει το πρωϊ της Τρίτης  σε συνεδρία της ημερίδας του Economist με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πώς διαμορφώνεται το Βαλκανικό Τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz./ibna