Δίκοπο μαχαίρι τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Δίκοπο μαχαίρι τα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Τρεις μήνες μετά την ανάρρηση της στην εξουσία η ΝΔ φαίνεται να αντιλαμβάνεται το προφανές: ότι το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις καταγγελίας της “ιδεοληπτικής αριστερής κυβέρνησης”.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στο “κολαστήριο” της Μόρια όπως το αποκαλούσε προεκλογικά όταν στην εξουσία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ακόμη χειρότερη καθώς επιβαρύνθηκε με τους αυξημένους αριθμούς προσφύγων και κυρίως μεταναστών που έφθασαν επί της νέας κυβέρνήσεως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και της Frontex μέχρι τον Ιούνιο στην Μόρια, σε έναν καταυλισμό που είχε σχεδιαστεί για 3000 πρόσφυγες, φιλοξενούνταν ήδη πάνω από 5.500, αλλά τώρα έχουν αυξηθεί στους 12.000. Και ότι έχουν διπλασιατεί περίπου, και στα υπόλοιπα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι οι μετανάστες δεν σταμάτησαν να έρχονται επειδή όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στους νέους βουλευτές του “εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική, πιο αυστηρή, δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ”. Εάν αυτό ισχύει τότε γιατί από τον Έβρο όπου η φύλαξη των χερσαίων συνόρων -χωρίς να είναι εύκολη- είναι εφικτή συνεχίζουν να μπαίνουν στην χώρα και όχι στην Βουλγαρία που επίσης έχει χερσαία σύνορα.

Δυστυχώς το μεταναστευτικό είναι από τα θέματα που δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου. Τρεις μήνες ήταν αρκετοί το 2015 για να πνιγεί η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η παρούσα κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη παρά τα όσα διακήρυσσε και δεν πήρε αμέσως μέτρα που θα απέδιδαν τώρα, μετά από τρεις μήνες, αφού πάντα απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα με ένα πλέγμα διατάξεων που κάνουν πιο δύσκολη την προσφυγή και την χορήγηση ασύλου στους αιτούντες ενώ θεωρητικά επιταχύνει τις διαδικασίες μέχρι να κριθούν (και να απορριφθούν αν και αυτό δεν ομολογείται ρητά) οι αιτήσεις.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν είναι η διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Είναι πριν φθάσουν στην χώρα και μετά κατά την επαναπροώθηση αφού προστατεύονται από τις διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Με καθυστέρηση λοιπόν η κυβέρνηση δείχνει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς αποφάσισε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται και την συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

Μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα θα έχει έλθει ο Χειμώνας και οι ροές θα μειωθούν λόγω καιρικών συνθηκών όπως γίνεται κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση όμως θα μπορεί να πανηγυρίζει τότε ότι τα μέτρα της απέδωσαν και αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αρκεί μέχρι τότε να μην υπάρξει νεκρός από τις απωθήσεις στην θάλασσα, όπως έγινε πχ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ιταλία ή να μην έχει χάσει την ζωή του άλλο παιδί στα κολαστήρια που κατ ευφημισμό αποκαλούνται κέντρα κλειστού τύπου. Γιατί η αυστηροποίηση είναι δίκοπο μαχαιρί, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί όμως και να φέρει την χώρα στο επίκεντρο μίας διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας και να εξανεμίσει ένα σημαντικό κεφάλαιο που σωρεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξε η ελληνική κοινωνία για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε:

-Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

-Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

-Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

-Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

-Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

-Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019./ibna