Η Β-Ε ακύρωσε τις άδειες παραμονής τεσσάρων Τούρκων πολιτών

Η Β-Ε ακύρωσε τις άδειες παραμονής τεσσάρων Τούρκων πολιτών

Το Υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ακύρωσε την άδεια παραμονής για τέσσερις πολίτες της Τουρκίας και τώρα η υπόθεση θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Β-Ε, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

Αντιμετωπίζουν τη δυνατότητα απέλασής τους στην Τουρκία, όπου υποτίθεται ότι θα υποβληθούν σε έρευνα για την ένταξη στο κίνημα του Fethullah Gulen. Μεταξύ αυτών είναι ο καθηγητής Ali Lafcioglu, ο οποίος εργάστηκε στο σχολείο Bosna Sema. Ζει εδώ και χρόνια στο Σεράγεβο και έχει διδάξει μαθηματικά σε πολλές γενεές φοιτητών. Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν υποψήφιος για το «Βραβείο Πόλης του Σεράγεβο» και είχε την υποστήριξη πολλών διεθνών και τοπικών θεσμών. Αλλά ξαφνικά εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των υποψηφίων χωρίς καμία εξήγηση.

Η απόφαση του Υπουργείου Ασφαλείας σχετικά με την άδεια μόνιμης παραμονής, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, προέκυψε από την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στο Σεράγεβο νωρίτερα αυτό το έτος. Κατά τη συνάντηση, κατάφερε να παρουσιάσει έναν κατάλογο προσώπων τα οποία η Τουρκία θεωρεί ως «Γκιουλενιστές», μέλη της οργάνωσης του Fethullah Gulen. Ο Erdogan κατηγορεί την οργάνωση αυτή για την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από τρία χρόνια. Ο Milorad Dodik, μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε, επιβεβαίωσε εκείνη την εποχή ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει «μερικά αιτήματα». Τα μέσα ενημέρωσης υποθέτουν ότι ο Erdogan έστειλε ένα σαφές μήνυμα στα θεσμικά όργανα της Β-Ε – η Τουρκία θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου – Σεράγεβο, αλλά τα πρόσωπα από τον κατάλογο θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία.

Όμως, η διαδικασία δεν ήταν εύκολη και απλή. Πρώτον, οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν τα διαβατήρια πολλών Τούρκων πολιτών που ζουν στη Β-Ε και ενημέρωσαν την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε για την απόφαση αυτή. Στη συνέχεια, η υπηρεσία της Β-Ε έδωσε μια εύλογη προθεσμία για την απόκτηση νέων εγγράφων, αλλά δεν το κατάφεραν. Η υπηρεσία της Β-Ε επιβεβαίωσε επίσης ότι «δεν έχει πληροφορίες ότι οι Τούρκοι πολίτες των οποίων οι άδειες προσωρινής διαμονής έχουν αποσυρθεί αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Ο δικηγόρος Nedim Ademović δήλωσε ότι το Κρατικό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το εάν οι αρχές της Β-Ε είχαν ενεργήσει νόμιμα ή όχι.

«Θα συνεχίσουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας και θα απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν χρειαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι, εκτός αν διορθωθούν τα λάθη του Υπουργείου Ασφαλείας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η Β-Ε θα καταδικαστεί ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι αρκετοί Τούρκοι πολίτες από τη λίστα του Erdogan έφυγαν ήδη από τη Β-Ε λόγω του φόβου ότι η Άγκυρα θα πίεζε το Σεράγεβο για την έκδοσή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας από τους πελάτες του δεν συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016./ibna