Η ανάπτυξη, το… κενό και οι τράπεζες

Η ανάπτυξη, το… κενό και οι τράπεζες

Αναβάλλεται η προεκλογική δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί… έλευσης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος αναμένεται να τεθεί στο 1,9%. Για του χρόνου η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να «ανεβάσει» τις προβλέψεις της στο 3%, κάτι το οποίο έθεσε ως στόχο μετεκλογικά ο πρωθυπουργός. Ωστόσο ούτε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δεν προχωρά σε τόσο αισιόδοξες εκτιμήσεις -έθεσε τον πήχη για το 2020 λίγο παραπάνω από το 2%, κάτι το οποίο έπραξε και το ΔΝΤ πριν από λίγες μέρες.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ζήτημα της συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η χρήση του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ενισχύσει τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισμού και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με το Δημόσιο να καλείται να συμμετάσχει με εγγυήσεις 9 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε και επίσημα, προ ημερών, το αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DC Comp) και αναμένει η έγκριση να έρθει εντός των επόμενων ημερών, ώστε έως τις 20 Οκτωβρίου να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση της κρατικής εγγυοδοσίας.

Συν τοις άλλης, οι θεσμοί, μέχρι στιγμής, διαπιστώνουν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2020. Παρότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό έως και 1,8 δισ. ευρώ (στο «κακό» σενάριο) το 2020. Για αυτό και δημιουργούνται ερωτήματα για το αν θα υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ή αν θα συνοδευτούν από αρνητικά -αυτή τη φορά- αντίμετρα.

Πέραν αυτών, οι επόμενες συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με στόχο μια θετική έκθεση από την Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου αναφορικά με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα διεκδικώντας να έχει την πλήρη ευθύνη για τις όποιες μεταρρυθμίσεις προκύψουν.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και την αποστολή του έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου./ibna