Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Βρετανός Υπουργός για την Ευρώπη

Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Βρετανός Υπουργός για την Ευρώπη

Την Κύπρο πρόκειται να επισκεφτεί, «μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες», ο πρόσφατα διορισμένος Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, Chris Pincher, με κύριο στόχο να ενημερώσει τους Βρετανούς που ζουν στο νησί για το μέλλον τους μετά το Brexit.

Ο κ. Pincher αποκάλυψε τα σχέδια του κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης του κλαμπ «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» την Κυριακή το βράδυ, στο περιθώριο αυτού του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Μιλώντας στο IBNA, ο κ. Pincher υποσχέθηκε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης του Boris Johnson για την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει να επιλυθεί μία πολύ δύσκολη, μία σε προσωπικό επίπεδο πολύ δύσκολη, δυσεπίλυτη κατάσταση επί περισσότερο από 40-45 χρόνια. Θέλουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί. Και μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι ότι οι συνομιλίες που ο Alan Duncan, ο προκάτοχός μου, είχε πριν από λίγα χρόνια, είναι συνομιλίες που θέλουμε να συνεχίσουμε και με τις δύο πλευρές, για να φροντίσουμε ότι αυτό το τρομερό, το δυσεπίλυτο θέμα θα επιλυθεί», τόνισε.

Στο ταξίδι του στην Κύπρο σχετικά με το Brexit, ο κ. Pincher δήλωσε στο IBNA ότι χαιρετίζει την παράταση που η κυπριακή κυβέρνηση έχει παράσχει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου για να εγγραφούν ως κάτοικοι.

Μιλώντας για την πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Ευρώπης στη Λευκωσία, ο κ. Pincher σημείωσε πως με αυτή θα οικοδομηθούν διμερείς σχέσεις με φίλους και συναδέλφους στην Κύπρο. Παράλληλα, τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στις αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για το μέλλον και τα δικαιώματα των Κυπρίων στη Βρετανία και των Βρετανών στην Κύπρο μετά από το Brexit. Όπως πρόσθεσε, «είμαστε φίλοι και οικογένεια» και αυτό σημαίνει ότι «φροντίζουμε ο ένας τον άλλο».

«Η επίσκεψη είναι και για να βεβαιωθεί ότι οι Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται άνετα και αισθάνονται ικανοποιημένοι. Επειδή μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους εδώ, για ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι πολιτικοί στο όνομά τους», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός για την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς δεσμοί πρέπει να είναι ισχυροί όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν τους εμπορικούς, αμυντικούς και πολιτιστικούς δεσμούς./ibna