ΜΚΟ εναντίον Edi Rama για την διάσωση του ποταμού Vjosa

ΜΚΟ εναντίον Edi Rama για την διάσωση του ποταμού Vjosa

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 150 είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συντεταγμένα ζητούν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, να αναθεωρήσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει την σημαντική υποβάθμιση του οικοσυστήματος επί του ποταμού Vjosa, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, εξαιτίας της κατασκευής υδροηλεκτρικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Αλβανό πρωθυπουργό, Edi Rama, υπογραμμίζεται ότι «εμείς, οι εθνικής και διεθνούς εμβέλειας περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητάμε από εσάς, τον Πρωθυπουργό, Edi Rama, να αναστείλει αμέσως όλες τις εν εξελίξει υδροηλεκτρικές δραστηριότητες στην λεκάνη απορροής του ποταμού Vjosa έως την εκπόνηση μίας στρατηγικής μελέτης, μίας περιβαλλοντικής εκτίμησης και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτων στην λεκάνη απορροής του εν λόγω ποταμού, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και τον οικοτουρισμό».

Όπως επισημαίνεται, ο ποταμός Vjosa αποτελεί καταφύγιο για μία σειρά σπάνιων και υπό εξαφάνιση ειδών, πτηνών και ζώων, στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της αλβανικής κυβέρνησης, προβλέπεται η ανέγερση 45 υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού, πιο συγκεκριμένα οκτώ επί του ποταμού Vjosa και 37 επί των διακλαδώσεων του.

Όπως τονίζεται στην εν λόγω επιστολή, η αλβανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της κατασκευής υδροηλεκτρικής μονάδας στην περιοχή Kalivaç, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί – μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- έχουν επανειλημμένα επισημάνει τους κινδύνους και έχουν ταχθεί κατά αυτής της εξέλιξης.

Την συγκεκριμένη επένδυση υποστηρίζει μία κοινοπραξία από την Τουρκία και την Αλβανία, Ayen Enerji & Fusha, η οποία επικράτησε στον τελευταίο αποκηρυχθέντα διαγωνισμό που διεξήχθη τον Νοέμβριο 2017, αναλαμβάνοντας την κατασκευή και την λειτουργία, με συμβόλαιο 35ετούς διάρκειας, μίας υδροηλεκτρικής μονάδας ισχύος 120 MW.

Τον Φεβρουάριο, η υπουργός Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, Belinda Balluku, ανακοίνωσε ότι όλες οι εργασίες θα «παγώσουν» έως ότου διερευνηθούν παλαιότερες συμβάσεις και αναθέσεις σε τρίτες εταιρίες, οι οποίες προέβλεπαν την χορήγηση 182 αδειών για την ανέγερση 440 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Φαίνεται όμως ότι δεν τηρήθηκε αυτή η προαναγγελία καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα τρεις οργανώσεις, EcoAlbania, Riverwatch and EuroNatur, απέστειλαν καταγγελία στην Ενεργειακή Κοινότητα κατά της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τις ακολουθούμενες διαδικασίες για την λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων στις περιοχές Kalivaç και Poçem./ibna