Στην Κύπρο, μετ’ εμποδίων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βλέπει Ακιντζί ο Γκουτέρες

Στην Κύπρο, μετ’ εμποδίων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βλέπει Ακιντζί ο Γκουτέρες

Τι έγινε με την πτήση του Κύπριου Προέδρου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας επέστρεψε στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χθες, το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή αποστολή, που συνόδευε τον Πρόεδρο στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη λόγω τεχνικού προβλήματος. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όταν έπειτα από τρεις ώρες πτήσης, κι ενώ βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, διαπιστώθηκε ρήγμα στον ανεμοθώρακα του πιλοτηρίου. Καθώς η Νέα Υόρκη ήταν πιο κοντά από τη Βρετανία, προτιμήθηκε για λόγους ασφαλείας το αεροπλάνο να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Τελικά διευθετήθηκε η αναχώρηση του Προέδρου από την αμερικανική μεγαλούπολη για αργά το απόγευμα της Κυριακής ώρα Κύπρου, και έφτασε στο νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας. Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Κύπρο για το ποιος πλήρωσε για το ιδιωτικό αεροσκάφος, πηγές λένε ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει, έχει υποχρέωση, με βάση το συμβόλαιο να διευθετήσει άμεσα για την μεταφορά των επιβατών σε ανάλογο περιστατικό.  Η αρχική μίσθωση έγινε κατόπιν προσφορών που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

Βλέπει Ακιντζί κι αποφασίζει ο ΓΓ των ΗΕ

Με τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κλείνει τον κύκλο επαφών του με τα εμπλεκόμενα μέρη στο κυπριακό. Όλων η προσοχή είναι στη Νέα Υόρκη εφόσον και μετά από αυτή τη συνάντηση θα διαφανούν και οι προθέσεις του ΓΓ για τη συνέχεια. Στη θεωρία, έπεται μια άτυπη τριμερής συνάντηση κι αν κι εφόσον τα δεδομένα εξελιχθούν ομαλά, έπεται άτυπη πενταμερής. Ωστόσο αυτό είναι το σενάριο που επιθυμεί η Λευκωσία. Το τι θα γίνει στην πραγματικότητα, πιθανότατα να αποφασιστεί από τον ΓΓ των ΗΕ τις επόμενες ώρες, όταν στη Λευκωσία καταγράφονται και νέες προσπάθειες της Τουρκίας για αλλαγή του status quo.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως έφερε στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι κατοχικές δυνάμεις χτίζουν φυλάκιο στα Στροβίλια, μια περιοχή στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε παραβίαση του status quo. Τα ΗΕ μετά από σχετική ερώτηση του κυπριακού πρακτορείου, λαμβάνουν εξαιρετικά σοβαρά υπόψη αναφορές για παραβιάσεις του status quo. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Αλίμ Σιντίκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι παραβιάσεις καταγράφονται και αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη αναφορές για παραβιάσεις του status quo», ανέφερε. «Συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τις δύο πλευρές για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες», πρόσθεσε. Ο κ. Σιντίκ ανέφερε επίσης ότι «η χωρίς εξουσιοδότηση οικοδόμηση εντός της νεκρής ζώνης ή σε περιοχές ειδικού καθεστώτος απαγορεύεται αυστηρά». «Όλες οι παραβιάσεις καταγράφονται και αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε./ibna