Επικοινωνία και ουσία στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Επικοινωνία και ουσία στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Του Παύλου Λειβαδίτη

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες διήρκεσε πέντε ημέρες και ήταν πλούσιο σε συναντήσεις επαφές και ομιλίες του πρωθυπουργού, η ενημέρωση όμως ήταν ξανά περιορισμένη και τα ερωτήματα που άφησε ανοικτά είναι περισσότερα από τις απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έκανε την… τιμή να δει τους Έλληνες δημοσιογράφους για περίπου 20 λεπτά.

Αν και το ταξίδι ήταν εστιασμένο στις συναντήσεις με επιχειρηματίες με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέφυγαν να αναφέρουν με ποιους συναντήθηκε κάτι που είχε κάνει ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς το 2013 – εκτός εάν το κρατάνε για επιλεκτική και αποκλειστική ενημέρωση σε φιλικά τους μέσα ενημέρωσης. Μόνο που οι συναντήσεις του πρωθυπουργού της χώρας δεν είναι ιδιωτικά ραντεβού -εκτός εάν δεν ήθελαν να εκτεθούν οι διεθνείς επενδυτές, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Παρότι το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει, συνέπεια της βελτίωσης της κατάστασης της χώρας κατά την διακυβέρνηση Τσίπρα, τα ραντεβού του πρωθυπουργού θα έχουν την τύχη που είχαν και όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών, εκτός εάν ο νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε κατά κυριολεξία γη και ύδωρ τους επενδυτές.

Πιο πολλά όμως είναι τα ερωτηματικά που αφήνει το άλλο σκέλος του πρωθυπουργού που ήταν η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής. Στη συνάντηση με τον Erdogan που ήταν η πιο σημαντική μετά την ακύρωση του 15λεπτου με τον Donald Trump ο πρωθυπουργός όπως αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έθεσε τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να μην δυσαρεστήσει τον Erdogan. Αλλά τόσο πριν όσο και μετά την συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέτει καν το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά, κάτι που έκανε ο προκάτοχός του. Αν είχε ένα αποτέλεσμα η συνάντηση ήταν απλώς να αναγνωρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ρόλο που θέλει να παίξει στο μουσουλμανικό στοιχείο της Ελλάδας ο Tayyip Erdogan με τα δύο τζαμιά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Κατόπιν τούτων και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κινήθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους ακόμη και από τον Αλέξη Τσίπρα για να είναι καλό το κλίμα στην συνάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ικανοποιημένος και μόνο που ο Tayyip Erdogan δεν αποκάλεσε “τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Θα το κάνει βέβαια στις πρώτες δηλώσεις που θα αναφερθεί στο θέμα.

Στα θέματα των Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και υποσχέθηκε στον Vucic ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, εντούτοις είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που βλέπει επισήμως τον Hashim Thaci. Συνιστά άραγε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια ή απλώς η καινούργια κυβέρνηση λόγω απειρίας δεν το αξιολόγησε διαταράσσοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με την Σερβία. Αλλά και στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών συγκάλεσε τετραμερή με την συμμετοχή του Κροάτη ομολόγου του και όχι του Σέρβου.

Την ώρα όμως που απέναντι στην Τουρκία κρατά στάση κατευνασμού, απέναντι στον Zoran Zaev τήρησε υπεροπτική στάση που ενέχει αντίφαση: ενώ δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών αποφεύγει να αποκαλέσει την χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα Βόρεια Μακεδονία (το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην off the record ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά δεν είναι βέβαιο αν το ήθελε ή του ξέφυγε).

Εν τέλει η μεγαλύτερη είδηση από το ταξίδι του δεν ήταν από τις δέκα συναντήσεις που είχε αλλά από εκείνη που δεν είχε με τον Donald Tramp, που είχε διαφημιστεί ήδη από την Αθήνα. Το επικοινωνιακό επιτελείο πόνταρε σε αυτή την συνάντηση και κυρίως γιατί θα παραβρισκόταν στην αρχή και θα υπήρχαν και οι σχετικές φωτογραφίες και η σύζυγος Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, όπως ήταν και με τον Emmanuel Macron. Το επιτελείο θεωρεί την κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δυνατό επικοινωνιακό χαρτί του πρωθυπουργού. Άλλωστε η κ. Γκραμπόφσκι έκανε εμφανή την παρουσία της στην επίσκεψη στην Αστόρια και την επόμενη ημέρα στο γεύμα της ομογένειας και την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή.

Πάντως όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν επιδιώξει και είχαν πετύχει κανονική επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και όχι 10λεπτο small talk. Πάντως ο υπουργός Αμύνης επιβεβαίωσε ότι στην συνάντηση που δεν έγινε θα συζητείτο η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας. Την παράτασή της άφησε ανοικτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση με τους δημοσιογράφους./ibna