Σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μόνιμων Μελών του ΣΑ  παρακάθισε ο Αναστασιάδης

Σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μόνιμων Μελών του ΣΑ  παρακάθισε ο Αναστασιάδης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σήμερα σε γεύμα με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Μονίμους Αντιπροσώπους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, ζητώντας τη στήριξη των χωρών τους και του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία της πλευράς μας με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ για το θέμα της συνομολόγησης Όρων Αναφοράς και για την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών και στην πτυχή που άπτεται της αποτελεσματικής διασφάλισης των συμφωνηθέντων σε περίπτωση επίτευξης λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις παρεμβάσεις της τουρκικής πλευράς στη «νεκρή ζώνη», σημειώνοντας ότι τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξαγγελίες και απειλές που γίνονται από την Τουρκία για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, και για την απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και να επικρατήσουν τα όσα προβλέπονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας./ibna