Βουλγαρία και Νότια Κορέα βάζουν τα δυνατά τους για το Belene

Βουλγαρία και Νότια Κορέα βάζουν τα δυνατά τους για το Belene

Την πρόθεση τους να συνεργαστούν στον τομέα της Ενέργειας, προωθώντας καινοτόμες λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την λειτουργία του ενεργειακού τομέα στην Βουλγαρία, επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Σεούλ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Boyko Borissov.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Βουλγαρία στην Νότια Κορέα από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 1990.

Η Νότια Κορέα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, επιθυμεί να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Belene.

H Βουλγαρία από τον Μάρτιο 2019 αναζητά στρατηγικό επενδυτή/ές προκειμένου να επαναλειτουργήσει, μετά την αποτυχία της διαδικασίας το 2012, τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Belene.

Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος είναι η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων ισχύος 1.000 ΜW.

«Η θέση της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Belene έχει αλλάξει καθώς πλέον έχουμε τώρα σοβαρές προσφορές και γνωρίζουμε και τις λεπτομέρειες που αφορούν την κατασκευή» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας, Boyko Borissov.

Υπήρξε – όπως υποστήριξε ο ίδιος- μια περίοδος που η χώρα εγκατέλειψε την ιδέα της κατασκευής της μονάδας, η κατάσταση όμως τώρα έχει αλλάξει.

«Εκείνη την εποχή δεν είχαμε πλήρη εικόνα της κατάστασης, είχαμε επίσης τεράστιες υποχρεώσεις και την εκκρεμότητα του δικαστηρίου διαιτησίας στο Παρίσι. Δεν είχαμε στα χέρια μας ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο και δεν γνωρίζαμε ποιο θα ήταν το κόστος της κατασκευής. Για τον λόγο αυτό ήμασταν αντίθετοι» κατέληξε ο Βούλγαρος αξιωματούχος./ibna