Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Με ευρεία πλειοψηφία (476 υπέρ, 122 κατά και 16 αποχές)  η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) ενέκρινε αργά χθες το βράδυ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε.

Επίσης, η  Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας με 395 ψήφους υπέρ, 188 κατά και 16 αποχές ενέκρινε στην ίδια συνεδρίαση και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. Ωστόσο, στην περίπτωση, της Αλβανίας, η Bundestag έθεσε μία σειρά από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο αυτών χωρών με την Ε.Ε. κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (CDU,CSU,SPD).

Με την έγκριση της πρότασης, η γερμανική Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στην γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Και στις δύο περιπτώσεις τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για ένταξη των δύο χωρών, αλλά για έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, η οποία, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και χρόνια, θα καταλήξει σε ένταξη.

Η τελική απόφαση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (15 Οκτωβρίου) και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δύο ημέρες αργότερα). Για την λήψη θετικής απόφασης απαιτείται ομοφωνία, ωστόσο η Γαλλία και κάποιες ακόμη χώρες δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής τη στάσή τους, καθώς φέρονται να έχουν αντιρρήσεις με την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ, στην παρούσα φάση./ibna