Radev – ΟΗΕ: Eπένδυση στη σταθερότητα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Radev – ΟΗΕ: Eπένδυση στη σταθερότητα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Roumen Radev, επανέλαβε τη στήριξη της Βουλγαρίας για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διαδικασία είναι μια επένδυση στην περιφερειακή σταθερότητα και απαιτεί την ενεργή οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υποστηρίξουμε ένα πολυμερές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, με τον πυρήνα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Radev.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Βουλγαρίας για την «έγκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία που δρομολόγησε τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία για τη δημιουργία μιας Συμμαχίας για την Πολυμέρεια – ενός δικτύου ομοεθνών κρατών που εργάζονται για την προώθηση αποτελεσματικών πολυμερών προσεγγίσεων σε παγκόσμια θέματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για όλα τα μέρη του πλανήτη.

Όπως τόνισε ο Radev «ο ΟΗΕ διαθέτει μια μοναδική σειρά εργαλείων για τη διαμεσολάβηση, την πρόληψη των συγκρούσεων, την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης. Η Βουλγαρία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προωθήσει τη διπλωματία για ειρήνη και είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση του ρόλου της διαμεσολάβησης στην πρόληψη των συγκρούσεων, που ενσωματώνεται στην πρωτοβουλία δράσης για ειρηνευτική προσπάθεια»

Τόνισε πως η διεθνής τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός είναι παράγοντες που εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι, δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να επιτύχει σημαντική πρόοδο σε οποιαδήποτε σημαντική σύγκρουση σε όλο τον κόσμο.

«Η ανακηρυχθείσα στρατιωτική νίκη επί του λεγόμενο Ισλαμικού Χαλιφάτου, τον περασμένο Μάρτιο, δεν ήταν αρκετή για να φέρει την περιοχή της Μέσης Ανατολής που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο πιο κοντά στην ειρήνη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, καθώς η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υφίσταται με διάφορες μορφές».

Ο Ράντεφ επανέλαβε τη στήριξη της Βουλγαρίας σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τετραμερούς, για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για μια βιώσιμη ειρήνη. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

«Έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Παρά την περιοδική κατάπαυση του πυρός, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής», σημείωσε και ζήτησε ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Παράλληλα, είδε την ανταλλαγή κρατουμένων ως ένδειξη ελπίδας και υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το αμοιβαία συμφωνημένο πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε από το ψήφισμα 2202 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, της απόσυρσης βαρέων όπλων και παρέχοντας ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ειδική αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ σε όλους τους χώρους των δύο πλευρών της σύγκρουσης.

Η απόφαση του Ιράν να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποτελεί λόγο για βαθιά ανησυχία, δήλωσε ο Radev και ζήτησε πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία και τη διπλωματική προσέγγιση για τη μείωση των εντάσεων.

«Η συζήτηση για τον περιφερειακό ρόλο και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από το JCPoA», ανέφερε.

Ο Radev επεσήμανε επίσης την κλιμάκωση των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που απαιτεί να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε μέτρα αποσυμπίεσης με στόχο την αποφυγή περαιτέρω περιστατικών./ibna

(Φωτογραφία: UN Photo / Cia Pak)