Παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2020

Παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2020

Βασικά, δύο ήταν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο EuroWorking Group, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Το πρώτο ήταν η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, θέμα για το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί, με το συγκεκριμένο ζήτημα να έχει προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Βεβαίως, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Ωστόσο, το δεύτερο θέμα προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό στους Ευρωπαίους και δεν είναι άλλο από δημοσιονομικό κενό για τον προϋπολογισμό του 2020.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφιβάλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και συνεπώς έχει ζητήσει -και αναμένει- από την Αθήνα περαιτέρω διευκρινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου IV) με την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, με το δημοσιονομικό κενό να παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 4ης αξιολόγησης.

Προτεραιότητες

Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση από πλευράς θεσμών δεν γίνεται λόγος για το δημοσιονομικό χάσμα, αλλά για «παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα κατά την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας».

Βεβαίως, αναφέρεται ότι «οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές, και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, μαζί με εκείνα όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών».

Ορόσημο η 4η Δεκεμβρίου

Οι θεσμοί υπενθυμίζουν ότι η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί το φθινόπωρο και ότι «με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, το Eurogroup θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP’s-ANFA’s και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τους θεσμούς μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να ακολουθήσει η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s)./ibna