Αναστασιάδης: Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη

Αναστασιάδης: Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη

Δηλώσεις και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμεων του για την επανένωση της Κύπρου. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, προς τιμή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι η έβδομη χρονιά που παρευρίσκομαι σε ένα συναπάντημα των Ελλήνων, είτε εξ Ελλάδος καταγόμενων είτε εκ Κύπρου προερχομένων, που ενώνουν δυνάμεις υπηρετώντας κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα συμφέροντα τόσο της πατρίδας όσο και της χώρας που τόσο γενναιόδωρα σας φιλοξενεί και που πραγματικά με την παρουσία και με τη δημιουργικότητα σας έχετε συμβάλει αυτό το μεγάλο έθνος να παραμένει μεγάλο».

Αυτό που προσδοκούμε και διεκδικούμε, συνέχισε, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που οι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι απολαμβάνουν στις χώρες μέλη της ΕΕ. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διεκδικούμε μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που θέλουμε είναι επιτέλους να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, δικαιοσύνη. Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο, μακριά από εγγυητές ή στρατούς κατοχής, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που επιτέλους θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά σε μια χώρα που υποφέρει εδώ και 45 χρόνια από μια απαράδεκτη, βάρβαρη εισβολή, που έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο των πολιτών μας, που παραμένει υπό κατοχή το ένα τρίτο των αγαθών μας, που έχει εγκλωβίσει τους Τουρκοκύπριους ή τους μετατρέψει σε μειοψηφία.

Εκείνο που προσπαθούμε είναι επιτέλους να πετύχουμε τον απεγκλωβισμό από τη βουλιμία κάποιων που ακόμη και τώρα που εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που επιτέλους θα επιτρέψουν στην ελπίδα να αναβιώσει, παρεμβαίνουν παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, παρεμβαίνουν απειλώντας για τον εποικισμό της Αμμοχώστου παραγνωρίζοντας ψηφίσματα των ΗΕ, παραβιάζουν κάθε κανόνα αυτή την ώρα που μιλούμε που αφορά το στάτους της νεκρής ζώνης. Συνεχώς η μια πρόκληση διαδέχεται την άλλη.

Κατά τα άλλα ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στα ΗΕ μίλησε και είπε ότι τάχα είναι η μη εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων που οδήγησε στη μακρά, χωρίς εξελίξεις κατάσταση στην Κύπρο. Και διερωτάται κανείς αν πραγματικά αυτοί που δεν θέλουν τη λύση είναι εκείνοι που μένουν 45 χρόνια μακριά από τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, εκείνοι που ακόμα έχουν αγνοούμενους, εκείνοι που θα ήθελαν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης με το σύνοικο στοιχείο.

Ο αγώνας δεν είναι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Η στενότατη συνεργασία με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι εκείνη που μας ενδυναμώνει. Και θέλω και χαίρομαι να πω ότι με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε μια άριστη, άψογη συνεργασία η οποία μας ενδυναμώνει. Από κοινού ήταν οι προσπάθειες και κοινός ήταν ο στόχος των επαφών μας κατά τη διάρκεια των πολλών επαφών που είχαμε τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση, με σωρεία αρκετών χωρών, αλλά και με τον ΓΓ των ΗΕ.

Δένδιας: Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδιά μου, ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο ΓΓ είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60.

Η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη και η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους συνομιλητές μας στη Νέα Υόρκη, καθ΄ όλες τις συναντήσεις μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης»./ibna