Κυπριακό και κλιματική αλλαγή συζητήθηκαν στην συνάντηση Μητσοτάκη-Guterres στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό και κλιματική αλλαγή συζητήθηκαν στην συνάντηση Μητσοτάκη-Guterres στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου στη Νέα Υόρκη.

Στην δήλωσή του ανέφερε: “Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres, συζητήσαμε δύο θέματα: το πρώτο αφορά στο κυπριακό. Ευχαρίστησα των Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και την διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού  ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον ελληνισμό εδώ και 45 χρονια”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ο Γενικός Γραμματέας, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του προσωπικής ατζέντας. “Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη  των στόχων που ετέθησαν στην διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή ,φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος”.

Μετά τον κ. Guterres ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μία ημέρα μετά και την συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan. Σημειώνεται ότι στον κ. Erdogan έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις επισκέψεις και τις δηλώσεις Τούρκων υπουργών στα κατεχόμενα που εμποδίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων. Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο και με άλλους ηγέτες αλλά και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων συζητήθηκαν στην συνάντησή τους./ibna