Με 40 εκατ. ευρώ ενισχύεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ρουμανίας-Μολδαβίας

Με 40 εκατ. ευρώ ενισχύεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ρουμανίας-Μολδαβίας

Την ηλεκτρική διασύνδεση της Μολδαβίας με την Ρουμανία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρεί να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) αποδεσμεύοντας για τον σκοπό αυτό κονδύλι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η Μολδαβία επιθυμεί και επιδιώκει την διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με την Ρουμανία, αξιοποιώντας την κοινή επένδυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ε.Ε. και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Είχε προηγηθεί ένα αρχικό δάνειο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχαν χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τώρα όμως στο εγχείρημα συμμετέχει και η Ε.Ε. με την διάθεση επιπλέον 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενισχύει κι εκείνη την συμμετοχή της δανειοδοτώντας την χώρα με επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια.

Με την οικονομική αυτή ενίσχυση προβλέπεται η κατασκευή ενός υποσταθμού στην πόλη Vulcanesti, η κατασκευή μιας νέας εναέριας γραμμής υψηλής τάσης 400 KW μεταξύ της πόλης Vulcanesti και της πρωτεύουσας της Μολδαβίας, Chisinau, καθώς και η επέκταση και αναβάθμιση των ήδη συνδεδεμένων υποσταθμών υψηλής τάσης.

«Αυτή η κοινή χρηματοδότηση αποτελεί ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό έργο στον τομέα της ενέργειας με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας και την βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Natalia Gavrilita.

Η διασφάλιση αυτών των νέων υποδομών είναι καίριας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας, καθώς η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.

Η διασύνδεση με την Ρουμανία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024./ibna