Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κυβέρνησης, πιστωτών σχετικά με τη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κυβέρνησης, πιστωτών σχετικά με τη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης, οι συνομιλίες με αξιωματούχους των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας διεξήχθησαν την Τετάρτη σε «θετικό κλίμα» στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας συνεχούς αξιολόγησης της οικονομίας στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Έλληνες αξιωματούχοι συζήτησαν τον προϋπολογισμό του 2020 με τους πιστωτές, καθώς και τα σχέδια της κυβέρνησης να υποβάλει νέο νομοσχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων έως τα μέσα Οκτωβρίου και να θέσει προς ψήφιση το σχεδίου νόμου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Επιπλέον, οι διατάξεις που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα θα υποβληθούν επίσης άμεσα.

Στη συνεδρίαση του Eurogoup την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της κυβέρνησης να αποπληρώσει ένα μέρος του χρέους της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία αποπληρωμής του Ταμείου με έδρα την Ουάσινγκτον προχωράει όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ αναμένεται να εκδώσουν εκθέσεις για την ελληνική οικονομία στο τέλος των συζητήσεών τους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτήν την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, οι συνομιλίες με τους πιστωτές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την αποστολή του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εξαμηνιαίας έκθεσης.

Οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη επικεντρώθηκαν στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδιά της για τη διάσωση της προβληματικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενώ η δομή και λειτουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Ακινήτων της χώρας και η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σήμερα, οι Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί αυτό το έτος. Ωστόσο, μιλώντας στο Bloomberg την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο στόχος είναι πολύ υψηλός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησής του στο μέλλον./ibna