Άτυπη συνάντηση Δένδια, Cavusoglu στην Νέα Υόρκη

Άτυπη συνάντηση Δένδια, Cavusoglu στην Νέα Υόρκη

Μετά την «αναγνωριστική» συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σκυτάλη των συζητήσεων παίρνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Mevlut Cavusoglu στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ Cavusloglu και Δένδιας θα έχουν συνεργασία την Πέμπτη για τη δημιουργία ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών, για όσα συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες των δυο χωρών.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση θα αφορούν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, που έχει καθυστερήσει για πάνω από 2 χρόνια, με τελευταία συνάντηση τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ahmet Davutoglu.

Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι και των δυο πλευρών στο ΙΒΝΑ, προτεραιότητα έχει και το προσφυγικό, γιαυτόν το λόγο εξάλλου προσκλήθηκε με το πέρας της διμερούς συνάντησης, στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις, στον 15 όροφο του κτηρίου του ΟΗΕ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου, η Τουρκία επιθυμεί περισσότερους πόρους για το προσφυγικό. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, η Τουρκία ζήτησε από την ελληνική πλευρά να πιέσει την ΕΕ για περισσότερα χρήματα προς την Τουρκία, μειώνοντας τις ροές αλλά και την ένταση μεταξύ των δυο χωρών. Δεν είναι τυχαία η απόσυρση των δυο ερευνητικών σκαφών.

Όσον αφορά το Κυπριακό, που δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση Erdogan Μητσοτάκη, θα απασχολήσει Δένδια και Cavusoglu εκτενέστερα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε ανεπίσημα τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Αρμενίας, καθώς ο Αρμένιος ΥΠΕΞ καθυστέρησε να προσέλθει στη συνάντηση.

Πάντως εκτενή ενημέρωση για την συνάντηση Μητσοτάκη Erdogan, αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο  Έλληνας Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το απόγευμα ή το βράδυ της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου./ibna