Η Ελλάδα πατάει ξανά στα πόδια της

Η Ελλάδα πατάει ξανά στα πόδια της

“Μιλάμε για τη νέα ελληνική κανονικότητα, δημιουργούμε μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που πατάει ξανά στα πόδια της”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Αστόρια σε συγκέντρωση ομογενών που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Απευθυνόμενος στο κοινό που τον χειροκρότησε πολλές φορές και μιλώντας από στήθους ο πρωθυπουργός είπε: “Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει τα φτερά. Στις 7 Ιουλίου λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή και την βαριά ευθύνη να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Είναι σημαντικό μετά από μία περίοδο διχασμού και έντασης να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Δεν θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των πολλών ή των λίγων θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων”.

Αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησής του: “Κάναμε καλή αρχή, σχηματίσαμε μία κυβέρνηση που συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την  τεχνοκρατική…Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη που προέρχεται από την ομογένεια και ξέροντας τα προβλήματα μπορεί να τα χειριστεί”. Στο σύντομο διάστημα της κυβέρνησης υποστήριξε ο πρωθυπουργός “άλλαξε η ψυχολογία, ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος πιο χαμογελαστός. Το κόστος δανεισμού πέφτει ραγδαία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανεβαίνει”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας έχουμε μαζί μας την πλειονότητα των πολιτών, ακόμη και ανθρώπων που δεν μας ψήφισαν. “Αυτή η κυβέρνηση αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει. Κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο σίγουρη και πιο ασφαλή. Μία από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη: “Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία και είχα την ευκαιρία να το αναπτύξω στους επενδυτές που συνάντησα. Ήδη στην Ελλάδα γίνονται σημαντικές επενδύσεις. Εργαζόμαστε ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη των επενδύσεων ώστε να παραχθεί πλούτος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν τα νέα παιδιά. Είναι σημαντικό ότι αλλάζει το κλίμα, η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους”. Ειδική αναφορά έκανε και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που βρισκόταν εκεί.

Μίλησε όμως και για την συνάντησή του με τον Tayyip Erdogan: “Ξέρουμε πως θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Θέλουμε τον διάλογο αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαιά μας… Με τον πρόεδρο Erdogan είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Του επισήμανα μία σειρά ζητήματα όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα είμαστε δίπλα στους κύπριους αδελφούς μας. Του είπα για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο”. Η Ελλάδα οφείλει να φυλάξει τα σύνορά της και αυτό θα πράξει, διαβεβαίωσε μέσα στο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Μίλησε όμως και για τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια: “Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να μειώσω δραστικά την γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης θα στηρίξουμε την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψήφο των ομογενών: “Εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα…Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση”. Εξήγησε ότι δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Η ψήφος των ομογενών θα προσμετράτε κανονικά στο σύνολο. Σημείωσε ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας σε 15 ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές. “Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε τη ελπίδα ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα το 2023 θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που ζουν οι ομογενείς.

Έκλεισε με προειδοποίηση προς τα στελέχη και τους υπουργούς του: “Δεν θα επιτρέψω η καλή αρχή που έχει κάνει η κυβέρνηση να οδηγήσει σε αυταρέσκεια αλαζονεία ή μείωση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Κληρονομήσαμε προβλήματα αλλά έχουμε σχέδιο βαθιά εκσυγχρονιστικό που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος”./ibna