Απτά αποτελέσματα περιμένει η ελληνική πλευρά μετά την συνάντηση με Ερντογάν

Απτά αποτελέσματα περιμένει η ελληνική πλευρά μετά την συνάντηση με Ερντογάν

Συγκρατημένη αισιοδοξία εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.

Το κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε”.  Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά η ελληνική πλευρά αναμένει μετριασμό στο επίπεδο των προκλήσεων σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού. Στην συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα. Οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα  ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.  Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και την θάλασσα.  “Δεσμευτήκαμε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στον έλεγχο των δικών μας συνόρων, περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού αναπτύσσονται στην περιοχή και αυξάνουμε τις επιστροφές”.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.  Οι τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν  να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.  Η Ελλάδα Εκεί θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στην Δυτική Θράκη και την λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Cavusoglu για να έχουμε την δυνατότητα περαιτέρω σύγκλησης.  Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη./ibna