Μαυροβούνιο: Το Δημοκρατικό Μέτωπο καταδίκασε την απόφαση περί πραξικοπήματος

Μαυροβούνιο: Το Δημοκρατικό Μέτωπο καταδίκασε την απόφαση περί πραξικοπήματος

«Υπάρχουν σφάλματα επί της ουσίας αλλά και διαδικαστικά για την απόφαση περί πραξικοπήματος που αρκούν όχι μόνο για την ανατροπή της ετυμηγορίας αλλά και για τη δίωξη των αρμόδιων δικαστών Suzana Mugoša, Dragica Vuković και Vesna Pean», ​​ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Μέτωπο του Μαυροβουνίου (DF).

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το DF ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ της κατάθεσης του συνεργαζόμενου μάρτυρα, Sasa Sinđelić, στην περίπτωση της απόπειρας τρομοκρατίας και της γραπτής απόφασης που υπέγραψε η Mugoša, «που θα μελετηθεί σε σχολές νομικών ως παράδειγμα “φυλακισμένου” και κατεστραμμένου δικαστικού σώματος».

«Στο Μαυροβούνιο είναι πιθανό ότι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι η “αξιέπαινη λέξη” του καταδικασμένου δολοφόνου Sinđelić, αλλά οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Slavoljub Stijepović και του Nenad Vujošević, όπου η διαφθορά και το έγκλημα στη δίωξη και το δικαστικό σώμα εκτίθενται ξεκάθαρα, μπορεί να μην είναι αποδείξεις», υποστηρίζει το DF.

Η δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου στην Ποντγκόριτσα, Suzana Mugoša, παρείχε λεπτομερή νομική συλλογιστική σχετικά με τη δημιουργία του εγκληματικού οργανισμού, στόχος του οποίου ήταν η «εξαφάνιση» της σημερινής κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο.

Η λεπτομερής αιτιολογία περιγράφει πότε άρχισαν τα πρώτα βήματα και η πρώτη «πρόσληψη» των μελών της εγκληματικής ομάδας.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι ο Eduard Shishmakov και ο Vladimir Popov, πολίτες της Ρωσίας, οργάνωσαν εγκληματική οργάνωση στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Ρωσία. Η οργάνωση αποσκοπούσε στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων για τα οποία έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών», αναφέρει η αιτιολογία.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στα έγγραφα που παραδόθηκαν από τη Βουλγαρία επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι η εγκληματική οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές του 2016.

Η δικαστής Mugoša υπενθύμισε ότι η Telecom της Βουλγαρίας είχε βρει εννέα αριθμούς που ξεκίνησαν με 447 (ειδικοί αριθμοί που χρησιμοποιήθηκαν στην κλειστή ομάδα, ειδικά προγραμματισμένοι και με μέγιστη προστασία) και ότι το άτομο που τους είχε καταχωρίσει έφυγε από τη Ρωσία και τη Μόσχα. Η καταχώριση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016.

Μόλις σχηματίστηκε η εγκληματική οργάνωση, άρχισαν τα ταξίδια των Milan Knežević και Andrija Mandić στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα αρχεία συνοριακών διασταυρώσεων, και οι δύο επισκέφθηκαν τη Μόσχα πολλές φορές το 2016. Το 2015 και το 2014 δεν συνέβαινε αυτό.

«Διαπιστώθηκε ότι ο Ananije Nikić ήταν στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, μαζί με τον Mandić. Στη συνέχεια, ήταν μόνος στη Μόσχα, από τις 8 Μαρτίου έως τις 13 Μαρτίου και στη συνέχεια με τον Mandić πάλι τον Απρίλιο και τον Ιούλιο», αναφέρει η σχετική δήλωση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την τεκμηρίωση σχετικά με την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Τα ταξίδια ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο συνεργαζόμενος μάρτυρας Saša Sinđelić ανέφερε ότι ο Eduard Shishmakov του έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε ότι «η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο πρέπει να “πέσει”, ο Đukanović να φύγει» και ότι «οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στους δρόμους».

Ο Sinđelić ταξίδεψε στη Μόσχα το Σεπτέμβριο, κατόπιν πρόσκλησης του Shishmakov, και έγινε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

«Αυτά τα ταξίδια σίγουρα δεν θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με αυτόν τον τρόπο, αν δεν υπήρχαν άλλες συνθήκες. Ωστόσο, δεδομένου του πλαισίου των γεγονότων το 2016, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί είναι ότι αυτές οι επισκέψεις στη Μόσχα ήταν τακτικές δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης. Η δήλωση του Sinđelić επιβεβαιώνει ότι, όπως είπε αρκετές φορές, ο Shishmakov συζήτησε με την DF τα θέματα που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση», αναφέρει η ετυμηγορία.

Μετά από λεπτομερή ανάλυση της υπεράσπισης, η δικαστής Mugoša διαπίστωσε ότι η δήλωση του Sinđelić ήταν αληθής και ότι είχε παρουσιάσει όλα τα γεγονότα σχετικά με τις δραστηριότητες που γνώριζε./Ibna