Ο επικεφαλής της Προεδρίας της Β-Ε απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Προεδρίας της Β-Ε απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Željko Komšić στη Γενική Συζήτηση της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η χώρα του συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι ένας αξιόπιστος, σοβαρός και αποφασισμένος εταίρος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είμαστε ιδιαίτερα αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, την παράνομη μετανάστευση, καθώς και ενισχύσουμε την ασφάλεια των εθνικών συνόρων όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης», δήλωσε ο Komšić.

Όσον αφορά τις διεθνείς προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τόνισε ότι η Β-Ε έχει ιδιαίτερη δέσμευση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

«Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να ζητήσω τον τερματισμό αυτ’ων των δραστηριοτήτων και την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Η Β-Ε έχει μια βασιζόμενη άποψη ότι η προστασία των αμάχων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν απαραίτητη προτεραιότητα στις διεθνείς σχέσεις», επεσήμανε ο ίδιος.

Επεσήμανε, επίσης, ότι το Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ο μετασχηματιστικός χαρακτήρας του θεωρούνται ευκαιρία και μοχλός για αλλαγή στη Β-Ε με στόχο τη συνολική βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πτυχών της ζωής του πληθυσμού.

«Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι η αναθεώρηση των δραστηριοτήτων για την υλοποίηση της ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη πριν από τα τέλη του 2019 και θα υποβληθεί στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου που θα διεξαχθεί κατά την προσεχή χρόνια. Είναι μεγάλη τιμή για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να αποτελεί μέρος αυτής της ατζέντας μετασχηματισμού ως κυρίαρχη χώρα», υπογράμμισε ο Komšić.

Μιλώντας για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν την εξάλειψη των υφιστάμενων συστημικών διακρίσεων εις βάρος των πολιτών της Β-Ε».

«Δυστυχώς, αυτές οι διατάξεις προβλέπονται επί του παρόντος στο Σύνταγμα της Β-Ε αλλά και στις διατάξεις διαφόρων νομικών πράξεων, όπου η Β-Ε θα πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία ωρίμανσης προκειμένου να επιτευχθεί ένα τέτοιο πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνουν τέτοιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς σοβαρές κοινωνικοπολιτικές πιέσεις», πρόσθεσε.

Εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η Β-Ε επικεντρώνεται επίσης στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά έργα υποδομής, στον τομέα των επικοινωνιών, των μεταφορών και της ενέργειας.

Σε διεθνές επίπεδο, η Β-Ε δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η CEFTA, καθώς και άλλες διάφορες περιφερειακές πρωτοβουλίες.

Η χώρα είχε μια προεξέχουσα και ενεργό προεδρία των περιφερειακών πρωτοβουλιών της SEECP και της MARRI, όπου έχει επενδύσει πολλές προσπάθειες και έχει δώσει ενεργό ώθηση σε μια περιφερειακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και γειτονικών χωρών βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής, βάσει των οποίων θα πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς η συνεργασία, με βάση το κοινό συμφέρον και τις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και την εδαφικής ακεραιότητα.

Κατά συνέπεια, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις της Βοσνίας με τις γειτονικές χώρες είναι καλές και έντονες, ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών των γειτόνων μας, περιστασιακά βλέπουμε τις δραστηριότητές τους για την επιδίωξη των πολιτικών τους συμφερόντων εντός της Β-Ε, γεγονός που προκαλεί αναταραχές και προκαλεί κάποιο επίπεδο αποσταθεροποίησης η οποία δεν είναι καλό και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιθυμητών σχέσεων καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Προεδρίας της Β-Ε .

Προκειμένου να βρεθεί μια κατάλληλη λύση σε πολλές κρίσεις, ο Komšić δήλωσε ότι η Β-Ε υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ενισχύσουν τον τομέα της προληπτικής διπλωματίας στο τμήμα πολιτικών υποθέσεων./Ibna