Αδράνεια και διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αδράνεια και διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση με αιχμές για αδράνεια ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατέθεσε στην βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Νέα Υόρκη ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διγλωσσία τονίζοντας πως “δεν αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα”.

Με δήλωση του, ο Γ. Κατρούγκαλος καλεί την κυβέρνηση “να σοβαρευτεί”, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέδωσε διαφορετική ανακοίνωση στα αγγλικά στην οποία αναφέρεται η ονομασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενώ στα ελληνικά δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει τις επιτροπές για τα εμπορικά σήματα, κάτι που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει προτεραιότητα, και την επιτροπή για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα “αιφνιδιασμού” ζητώντας από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει για ποιον λόγο συναντήθηκε με Κοσοβάρο αξιωματούχο την ώρα που η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Κόσοβο.

Τέλος τίθεται το ερώτημα εάν διαταράσσεται η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ευρωπαϊκών προοπτικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας”.

Σημειώνεται ότι η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας θα απασχολήσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην στάση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε την στήριξη του στις ενταξιακές διαδικασίες, ωστόσο η πολιτική θέση της Νέας Δημοκρατίας διαχώριζε το όνομα, την ένταξη στην Ε.Ε. και την ένταξη στο ΝΑΤΟ./ibna