Συνέντευξη: R.N. Mănescu: «Η Ιστορία να μας φέρει πιο κοντά κι όχι να μας χωρίσει»

Συνέντευξη: R.N. Mănescu: «Η Ιστορία να μας φέρει πιο κοντά κι όχι να μας χωρίσει»

Στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η Τετραμερής Υπουργική Συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στα Βαλκάνια, Ελλάδας Ρουμανίας Βουλγαρίας και Κροατίας. Με το πέρας της συνάντησης στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Ramona N. Mănescu παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΙΒΝΑ για την τετραμερή αυτή συνεργασία.

Η κ. Mănescu επεσήμανε την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων μέσα από την Ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμπληρώνοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ρουμανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Κροατίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυρία Υπουργέ, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνάντηση για τα Βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ;

Είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή. Είμαστε μέρος μιας πολύ σημαντικής περιοχής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θέλουμε να τη διατηρήσουμε σταθερή και θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μαζί.

Όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρούμε ότι χρειάζονται την υποστήριξή μας, την πλήρη υποστήριξή μας, για να γίνουν μέλη της λέσχης και είμαστε πολύ αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι σε αυτήν την τετραμερή μορφή, προκειμένου να τους βοηθήσουμε στην πορεία τους να γίνουν μέλη της ΕΕ.

Βέβαια, τα επίπεδα ανάπτυξης και προόδου στις χώρες είναι διαφορετικά, αλλά εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε και να συμμετέχουμε σε αυτήν την περιοχή, καταλαβαίνουμε τις προκλήσεις καλύτερα από άλλους, αλλά και τις ευκαιρίες. Και θέλουμε να μείνουμε κοντά τους για να τους βοηθήσουμε.

Ήταν η συνεργασία σε διάφορα θέματα στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνάντησης;

Ναι. Πρόκειται για μορφή συνεργασίας για διάφορα θέματα. Φυσικά, από όλα τα ζητήματα που αφορούν τον φάκελο της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μάλλον ένα από τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή. Έχουμε επίσης το Brexit, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Έχουμε πολλά θέματα για να συζητήσουμε, όπως η διασύνδεση στην περιοχή μας. Όμως, ναι, έχουμε ιστορία μαζί στην περιοχή μας και το πιο σημαντικό είναι η ιστορία να μας φέρει πιο κοντά, όχι να μας χωρίσει, ενώ προσπαθούμε να βρούμε τον κοινό παρονομαστή για να έλθουμε πιο κοντά και να μην χωρίσουμε τις χώρες μας./ibna