ΑΠΕ: Ελλάδα και Βουλγαρία τα «δίνουν» όλα με ορίζοντα το 2030

ΑΠΕ: Ελλάδα και Βουλγαρία τα «δίνουν» όλα με ορίζοντα το 2030

Τρεις είναι οι χώρες στην Ευρώπη που έχουν δεσμευτεί τελευταία να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους στον κλάδο της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενισχύοντας κατά 33%, κατά 35% και κατά 27% την συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα της αιολικής, της ηλιακής και των υπόλοιπων εναλλακτικών φιλικών προς το περιβάλλον πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχα, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Πρόκειται για την Γαλλία, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, με τον αναπληρωτή μόνιμο εκπρόσωπο της Γαλλίας στην Ε.Ε., Fabrice Dubreuil, να δηλώνει με αφορμή την δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τα εθνικά σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), ότι «η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της από 32% σε 33%», και με την Ελλάδα και την Βουλγαρία να δηλώνουν επίσης ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ θα αυξηθεί από το 31% στο 35% και από το 25% στο 27% αντίστοιχα.

Οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι φιλόδοξοι και κατά περίπτωση δύσκολο να επιτευχθούν, ωστόσο η Ελλάδα και η Βουλγαρία φαίνεται πως είναι πρόθυμες να προσπαθήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη, ούτε τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη και αφορούν την  ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητικά, καθώς υπολείπονται των στόχων που έχουν εξαρχής τεθεί.

Η Πολωνία, η οποία έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια αυτή, η Τσεχία και η Ουγγαρία ζήτησαν από την πλευρά τους να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030.

«Είναι εύκολο να καθορίζουμε τους στόχους, αλλά είναι πιο δύσκολο να τους υλοποιήσουμε» υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey, ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα της Πολωνίας θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 147 δισ. ευρώ μέχρι το 2045 προκειμένου η χώρα να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε./ibna