Μέτρα αύξησης των εσόδων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μέτρα αύξησης των εσόδων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μέτρα αύξησης των εσόδων χωρίς να είναι αυξήσεις φόρων ούτε  μειώσεις δαπανών, υπό την κλασική έννοια των μνημονιακών ετών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε «τρύπα» ενδεχομένως θεωρήσουν οι θεσμοί πως υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020 .

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους μέσω υψηλόβαθμης πηγής του υπουργείου Οικονομικών ότι το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα συμπεριληφθεί ακέραιο στον προϋπολογισμό του επομένου έτους και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εξασφαλισμένος.

Στην περίπτωση όπου οι θεσμοί εκτιμήσουν πως προκύπτει δημοσιονομικό κενό το 2020 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έτοιμες προτάσεις οι οποίες θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα.

Μεταξύ αυτών μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καμία πλευρά δεν έχει θέσει στις συζητήσεις ζήτημα σχετικά ούτε με το αφορολόγητο, ούτε με τις συντάξεις, μέτρα τα οποία είχαν προνομοθετηθεί και ως γνωστόν έχουν καταργηθεί.

Η συζήτηση επί των δημοσιονομικών με τους θεσμούς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χθες τα ραντεβού επικεντρώθηκαν σε θέματα τα οποία αφορούν δημοσιονομικές εξελίξεις, Υγεία, αγορά εργασίας και χρηματοπιστωτικά.

Επί των δημοσιονομικών, για το 2019 η συζήτηση θεωρείται ότι είναι σχεδόν κλεισμένη με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εξασφαλισμένος.

Τα τρία επίπεδα

Για το 2020, η συζήτηση εξελίσσεται σε τρία επίπεδα. Στο σενάριο βάσης επιχειρείται ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιδόσεων με τα σημερινά δεδομένα όπου αστάθμητοι παράγοντες εξακολουθούν να είναι η πορεία των 120 δόσεων και του ΦΠΑ. «Αν για παράδειγμα ο ΦΠΑ συνεχίσει τη σημερινή του θετική πορεία είναι ένα πρόσθετο δεδομένο το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή» εξηγούσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σε δεύτερο επίπεδο, ποσοτικοποιούνται τα μέτρα της ΔΕΘ.  Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ κοστολογείται σε 1 δισ. ευρώ με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει για παράδειγμα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις θα έχει μικρότερο κόστος λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.

Το τρίτο επίπεδο αφορά στα λεγόμενα συμπληρωματικά μέτρα αύξησης των εσόδων. Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών διαβεβαίωσε κατηγορηματικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων δίνοντας το παράδειγμα της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο ούτως ή άλλως προωθεί η κυβέρνηση./ibna