Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Zaev

Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Zaev

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και  Zoran Zaev αντίστοιχα. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Nikola Dimitrov.

 Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ίδιες ελληνικές κυβερνητικές πηγές,  η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι ο  Zoran Zaev στη συνάντηση με τον Κυρ.Μητσοτάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας του για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, με στόχο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση σχετικά με το εάν η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει ή όχι φέτος τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Zoran Zaev, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα ιστορικό βήμα και μια σημαντική συμφωνία για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι είναι άξιο σεβασμού το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ που κύρωσε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που βρίσκεται σε εξέλιξη./ibna